Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset smehljajev za deset let

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 07. 2016 / 09:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deset smehljajev za deset let

Deset smehljajev za deset let

Odprtje razstave ob 10. obletnici Škofije Murska Sobota.

Foto: Ivan Rampre, Radio Vatikan

V Srebrni hiši v Martinju je bilo ob 10. obletnici škofije Murska Sobota v torek, 5. julija, odprtje razstave Deset smehljajev. Slavnostni govornik je bil škof msgr. Peter Štumpf, razstavo pa je predstavil avtor Lojze Kozar. Svoj pogled na škofijo sta dodala še dekan Andrej Zrim in Ivan Kranjec. Program je povezovala pastoralna referentka na Pastoralni službi Klavdija Dominko, ki je tudi sodelovala pri nastajanju razstave. Odprtje se je začelo s slovensko državno himno, ki jo je zapela predstavnica Glasbene šole Beltinci.

Murskosoboški škof Peter Štumpf se je v svojem nagovoru navezal na Metodovo nadškofijo, soboška škofija je namreč ena od naslednic te starodavne nadškofije, ki je obstajala pred več kot tisoč leti, je pojasnil škof in se vprašal, kakšna bi bila Evropa, če bi ta nadškofija še obstajala. Prepričan je, da bi bila drugačna geopolitična, jezikovna in verska podoba, ljudje pa bi bili bolj povezani. Zatem se je ozrl v sedanjost in prihodnost murskosoboške škofije. »Zaradi razvoja zgodovinskih dogodkov, danes soboška škofija ni samo škofija Slovencev, ampak je tudi škofija Madžarov, Romov, Hrvatov in manjšega dela Nemcev, ki živijo v Pomurju.« Škofijo je primerjal z ladjo, ki plove po razburkanem morju do Kristusa in nudi varnost vernikom na njej. »Škofija lahko pljuje samo na morju vere. Tega se zelo zavedamo in zato s škofijskim misijonom že osem mesecev močno vabimo ljudi, da naj na stežaj odprejo vrata Kristusu.«

Smehljaji murskosoboške škofije

Avtor razstave Lojze Kozar je razložil, da želi spomniti na deset področij ali deset trenutkov, ko se je na naših obrazi zarisal smehljaj. Zato je ta beseda v naslovih vseh panojev. Tako alhko občudujemo Benediktov, Marjanov, Petrov, Metodov, svetniški, duhovni, srčni, pričevanjski in medijski smehljaj ter smehljaj življenja. Benediktov se nanaša na ustanovitelja škofije, papeža Benedikta XVI., naslednja dva predstavljata prvega in sedanjega škofa, Metod je zavetnik murskosoboške škofije, pri svetniškem spoznamo Božja služabnika Danijela Halasa in Alojzija Kozarja, duhovni in pričevanjski smehljaj pa se nanaša na redovnike in redovnice oz. duhovnike. Drugi smehljaji niso povezani z ljudmi, temveč kažejo na domove duhovnosti, dobrodelne in kulturne ustanove, tiskovine in spletno stran ter nekatere pomembne dogodke v življenju škofije.

Za glasbo so ob odprtju poskrbeli mladi iz dekanije Murska Sobota in Ljutomer. Razstava bo potovala po župnijah, da si jo bo lahko ogledalo čim več ljudi in bo smehljajev še več. Spored bo sproti objavljen na spletni strani škofije Murska Sobota.

Vir: Radio Vatikan, SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh