Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolenjska oaza molitve

Za vas piše:
K. H.
Objava: 21. 08. 2017 / 23:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolenjska oaza molitve

Dolenjska oaza molitve

Sestre karmeličanke obhajale 25-letnico prihoda v Mirno peč.

V ponedeljek, 22. avgusta, zvečer je bilo slovesno v karmeličanskem samostanu v Mirni peči. Ob somaševanju škofa Andreja Glavana, mirnopeškega župnika Janeza Rihtaršiča, »hišnega« duhovnika Franceta Novaka in drugih duhovnikov so Dolenjci v hvaležnosti za vse molitve in milosti praznovali srebrni jubilej z osmimi sestrami karmeličankami, ki živijo za strogimi samostanskimi klavzurnimi zidovi. »Današnji čas potrebuje molivcev in molitve. Karmel kliče blagoslov na vso Dolenjsko in vso Slovenijo, kontemplativno samostani so blagoslov za škofijo in za vso Cerkev,« je dejal škof Glavan in v molitvi zaželel, da bi karmel z novimi poklici še dolgo ostal »oaza miru in molitve v srcu Dolenjske«.(več v tiskani Družini)

Priorica s. Mirjam Rovtar je predstavila karmelsko karizmo, življenje po pravilih in Konstitucijah sv. Terezije Avilske; življenje, ki je po njenih besedah »na zunaj tako preprosto, da ni česa pokazati. Bog potrebuje ljudi, in to so njegovi prijatelji, ki imajo močno vero, trdno zaupanje in ki se mu popolnoma izročijo.« Da močna želja po zveličanju duš in molitvi za Cerkev vodi karmeličanke še danes, je dejala priorica: »Tudi nas je Jezus poklical, da bi živele v velikem prijateljstvu z njim. Zato smo zaprte, da smo lahko bliže Jezusu …«

Sprehodila se je tudi skozi četrt stoletno zgodovino dolenjskega karmela, ki ima pravzaprav 30 letno predzgodovino, saj je s. Agneza Saje, Dolenjka po rodu, dolga desetletja molila in prosila Boga, da ji pokaže prostor za samostan na Dolenjskem. Za njeno željo je vedela njena sošolka in prijateljica iz mladostnih let Angela Makše in karmeličankam v oporoki zapustila hišo z zemljo v Mirni peči … Septembra 1992 se je s. Agneza, skupaj s s. Cirilo po 47 letih vrnila v rojstne kraje. danes v samostanu živi osem sester, med njimi je tudi 90-letna ustanoviteljica samostana s. Agnes Saje, ki bo jeseni praznovala 70 let redovnih zaobljub.

O trnovi poti do gradnje samostana in priznanja skupnosti s strani Svetega sedeža, pa tudi o smislu in poslanstvu življenja v tihoti in samoti za klavzurno ograjo … pa v tiskani številki Družine.

Sestre karmeličanke so mašo v do zadnjega kotička polni kapeli (veliko vernikov pa je ostalo zunaj) spremljale izza klavzurne pregraje.

O spominih na čas pred 25 leti, ko sta prišli prvi dve karmeličanki v Mirno peč, je po maši govoril domačin France Kastelic.


Ustanoviteljica samostana, 90-letna s. Agneza Saje in priorica s. Mirjam Rovtar v pogovoru z mirnopeškim župnikom Janezom Rihtaršičem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh