Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina vabi na Noč knjige

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 04. 2016 / 08:33
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina vabi na Noč knjige

Družina vabi na Noč knjige

Založba Družina pripravlja 22. aprila tri dogodke, knjigarne pa bodo odprte nekaj ur dlje.

Tudi letos se bomo družili ob knjigah v Noči knjige. Nekomercialni projekt bo tretjič zapored povezal množico organizatorjev v prireditve, ki slavijo knjigo.

April posvečen knjigi
Ker je tokrat 23. april, svetovni dan knjige in avtorskih pravic, na soboto, bo večina dogodkov že dan prej, 22. aprila, saj je med prijavljenimi veliko šol in vrtcev, sicer pa veliko dogodkov traja tudi v drugih aprilskih dneh. Do tiska kataloga je bilo registriranih 232 prirediteljev in 343 dogodkov v 124 krajih, največ v Ljubljani z okolico in na Štajerskem, je na novinarski konferenci v torek, 12. aprila, v knjigarni Modrijan povedal koordinator projekta Matic Pavlič.

Poleg že omenjenih šol in vrtcev bodo svoje dogodke ves dan in pozno v noč gostili tudi v knjižnicah, kavarnah, nekaterih podjetjih, na javnih prizoriščih, kot sta Prešernov trg in Mestni trg v Ljubljani, kjer bo 18. do 22. aprila vsakoletni sejem Slovenski dnevi knjige, in seveda na založbah. Noči knjige se s simbolno gesto prižgane luči pridružujejo Zavodi za prestajanje zapornih kazni po vsej Sloveniji. Zaporniki bodo tako omogočili individualno bralno udejstvovanje. Nekaj dogodkov bo tudi v zamejstvu.

22. aprila ob 18. uri bo med dogodki po vsej Sloveniji prebran skupni manifest v podporo bralni kulturi. 23. aprila zvečer bomo osrednji dogodek organizirali na avtobusu LPP, ki bo povezal ljubljanske ulice, poimenovane po literatih, z njihovimi literarnimi deli. Častni pokrovitelj Noči knjige je Unesco Slovenija, medijski pokrovitelj pa je med drugimi tudi Založba Družina. Med soorganizatorji sta tudi Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih pisateljev.

Dogodki Založbe Družina

Založba Družina pripravlja 22. aprila tri v treh slovenskih krajih: v Ajdovščini, Ljubljani in Novem mestu.

V Knjigarni Zvonček v Ajdovščini bo ob 20. uri o pomenu branja od prvih besed v slikanicah do mladinskih romanov govorila mladinska pisateljica Nataša Konc Lorenzutti. Prebrala bo tudi nekaj odlomkov iz svojih knjig.

V Galeriji Družina v Ljubljani se bomo ob 19. uri ob romanih Dekle z biseri, Dragulj v pesku in Na polju milosti s Tanjo Tuma in Milico Šturm spraševali, ali res obstajata ženska in moška literatura.

V knjigarni Družina v Novem mestu pa bo ob 20. uri dr. Marija Stanonik ob knjigi Stare slovenske molitve predstavila moč zapisane besede, ki se ohranja iz roda v rod. Degustirali bomo tudi vina Kraljica. Predstavila nam jih bo Lidija Mavretič, prva vinska kraljica Slovenije.

Odprtost knjigarn Založbe Družina

Obisk dogodkov lahko izkoristite tudi za nakup novih knjig, saj bodo knjigarne Založbe Družina na voljo dlje. Knjigarna na Krekovem trgu v Ljubljani bo odprta do 23 ure, v Novem mestu in Ajdovščini pa do 22 ure.

Aprila 400 let smrti dveh svetovnih velikanov

Aprila letos zaznamujemo kar dve obletnici: 400 let Shakespearove in Cervantesove smrti, maja pa bo minilo 150 let Cankarjevega rojstva. Slogan letošnje Noči knjige so znamenite besede iz drame Hamlet: Biti ali ne biti – to je zdaj vprašanje. S tem organizatorji opozarjajo na stisko, v kateri je kultura, tudi knjiga in z njo knjigarne.

Slovenska knjiga med biti ali ne biti

Idejni vodja projekta Rok Zavrtanik prepoznava »obči kulturocid in knjigocid«. Meni, da davčni in administrativni pritisk na knjigo in ustvarjalno delo postajata daviteljsko vampirska, v Angliji se zapirajo knjižnice, v Sloveniji neodvisne knjigarne, težke čase pa v rokah »številkarjev« preživlja edina velika slovenska založba. Kot bistvo Noči knjige je navedel obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo človeka, povrniti upanje in zaupanje v drugega in nas spomniti, da sveta ne spreminjamo z bombami in številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo, vsak zase in drug za drugega.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev pa ob tem upa, da se bomo zamislili, kje smo zdaj in kam gremo. V društvu razmišljajo o deklaraciji o knjigi, ki bi »ciljala širše« in bila nadaljevanje oziroma dodatek k Unescovi listini o knjigi iz 70. let prejšnjega stoletja. Slovenci bi lahko vsaj enkrat izkoristili svojo maloštevilčnost in v mednarodnem prostoru opozorili na to, da je knjiga temelj človeštva in da je treba to tudi dokazati. Direktor Javne agencije za knjigo RS Aleš Novak pa je prepričan, da ima Noč knjige izjemno mobilizacijsko sposobnost, saj poveže tiste, ki se ukvarjajo s knjigo, in nagovarja bralce oz. bodoče bralce, da bi razvili odnos do te stvaritve.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh