Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekonomija in medsebojni odnosi

Za vas piše:
K. C.
Objava: 27. 03. 2018 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2018 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekonomija in medsebojni odnosi

Tik preden je Slovenijo obiskal Luigi Bruni, je pri založbi Družine izšla njegova knjiga Rana sočloveka.
Tik preden je Slovenijo ob deseti obletnici smrti Chiare Lubich obiskal italijanski ekonomist in publicist Luigi Bruni, je pri založbi Družine izšla njegova knjiga Rana sočloveka s podnaslovom Ekonomija in medsebojni odnosi.

V knjigi bo vsak bralec, ki je zaskrbljen zaradi razvoja družbe, našel marsikatero koristno iztočnico za premislek.

Za njen nastanek sta zaslužna dva navdiha – svetopisemska podoba in intuicija: podoba Jakobovega boja z angelom iz Geneze – starozavezne Knjige stvarjenja; in z njo povezana intuicija o neločljivi vezi med »rano« in »blagoslovom«.

Ekonomija je prezrla philío in agápe

Premišljevanje je osredotočeno na medčloveške odnose, zlasti na tiste v živo. Ekonomija se je osredotočila na zgolj obliko, ki je najbolj podobna erosu, prezrla pa je philío (prijateljstvo) in popolnoma prezrla agápe – odnos, utemeljen na zastonjski ljubezni do bližnjega. Vzrok za to sta strah pred nevarnostjo trpljenja, ki ga agápe neizogibno prinaša s seboj, in nemoč izpostavljanja popolnega nadzora nad to obliko odnosov. Klasična triparticija človeške ljubezni na eros, philío in agápe je zato v knjigi prevladujoča tema in dodaten ključ za razumevanje.



Pogovorni večer na temo Ekonomija in preroštvo z italijanskim ekonomistom, pisateljem in publicistom prof. dr. Luiginom Brunijem, ki je bil 19. marca v cerkvi sv. Antona na Viču, si lahko ogledate v spodnjem videu.



Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh