Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje o vprašanjih dialoga z islamom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 05. 2015 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje o vprašanjih dialoga z islamom

Danes se v Švici pričenja četrto srečanje škofov in predstavnikov za odnose z muslimani.

Danes se v Švici pričenja četrto srečanje škofov in predstavnikov za odnose z muslimani v Evropi, na katerem bodo udeleženci razpravljali o kulturnih in verskih spodbudah evropskih muslimanov, pa tudi z nagnjenji do skrajništva v islamu. Kraj zasedanja, Saint-Maurice v kantonu Wallis, velja za najstarejši dejavni samostan v deželi. Srečanja se udeležuje okoli štirideset izvedencev za dialog z muslimani, pod vodstvom kardinala Jean-Pierra Ricarda, nadškofa v Bordeauxju in nekdanjega podpredsednika Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Iz Vatikana je v Švico odpotoval kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog. Srečanje na pobudo CCEE tokrat gosti Švicarska škofovska konferenca.


Med govorniki so med drugim prof. Olivier Roy z Evropskega univerzitetnega inštituta v Firencah, Omero Marongiu-Perria, sociolog religije in član CISMOC (Centre Interdisciplinaire des Etudes sur l'Islam dans le Monde Occidentale) iz Löwena, ter škofje Michel Dubost iz Francije, Juan Antonio Martínez Camino iz Španije in Charles Morerod iz Švice.

Kot so v začetku tedna sporočili s CCEE, naj bi razmišljanja temeljila na nekaterih primerih praktičnih izkušenj krščansko-muslimanskega dialoga. P. Christophe Roucou bo poročal o francoski dialoški izkušnji med duhovniki in imami, Helmut Wiesmann o nemški izkušnji sodelovanja v solidarnostnih akcijah, Pero Sudar pa s področja izobraževanja in medverskega pouka v Sarajevu.

Posveti se bodo zaključili v petek, z odprto razpravo o rezultatih vprašalnika o različnih občutljivih vidikih dialoga v evropskih državah. Usklajevalec vprašalnika je p. Andrea Pacini, tajnik Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri deželni škofovski konferenci Piemont- dolina Aoste, rezultate pa bo predstavil na tokratnem srečanju.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh