Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filatelistična razstava v Galeriji Družina

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 12. 2016 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filatelistična razstava v Galeriji Družina

Filatelistična razstava v Galeriji Družina

V Galeriji Družina si oglejte razstavo, posvečeno romanju fatimske Marije po Sloveniji, in zbirko božično-novoletnih znamk.

Točno pet mesecev pred stoto obletnico prvega prikazovanja fatimske Marije, v torek, 13. decembra, je bilo v Galeriji Družina odprtje filatelistične razstave, posvečene romanju fatimske Marije po Sloveniji (to je bilo med 13. majem in 13. oktobrom), in odprtje razstave zbirke slovenskih božično-novoletnih znamk. Na odprtju razstave je pel zbor Habemus cor.

Romanje fatimske Marije po Sloveniji, zaznamovano z znamkami in poštnimi žigi



Zbrane je nagovorila Manica Ferenc, razstavo pa je odprl Alojzij Snoj, eden od organizatorjev romanja fatimske Marije po Sloveniji, na katerega so se pripravljali več kot dve leti. Snoj je povedal, da so z obiskom kipa fatimske Marije želeli prinesti v domovino, župnije in družine čim več blagoslova.

Zgodovino romanja fatimske Marije po Sloveniji s poudarkom na letošnjim, tretjim, in razstavo – je predstavil Tadej Weilguny. Ovojnice s fotografijami izbranih cerkev, v katerih se je Marija ustavila, so opremljene z datumom obiska, osnovnimi podatki o cerkvi, znamko in pri nekaterih tudi s priložnostnim poštnim žigom. O tem projektu so pohvalno pisali v tudi v portugalski filatelistični reviji.



Poleg fotografij Jožeta Potrpina in patra Branka Petauerja iz Stične je na ogled tudi filmsko gradivo. Videomozaik dogodkov je s prispevki zunanjih sodelavcev TV Exodus pripravil Milko Linec. Sodelovali so še Miha Trpin (Grosuplje, Ivančna Gorica, Stična, Višnja Gora, Krka , Rakitna, Muljava), Mavrica (Tone Muller; Mengeš), Radio Ognjišče (Brezje), Milko Linec (Ruše, sv. Jožef Maribor, bazilika Matere usmiljenja Maribor, Ptujska Gora).



Letošnje romanje fatimske Marije po slovenskih cerkvah pod sloganom Marija – okno upanja je bilo na pobudo Janka Štampfla zaznamovano z dvajsetimi priložnostnimi poštnimi žigi, kjer pa ta ni bil v uporabi, je bila znamka na spominski kuverti žigosana z običajnim poštnim žigom na dan, ko se je v krajevni cerkvi ustavila fatimska Marija. Ilustracijo za priložnostni žig z golobčkoma miru je narisala akademska slikarka Maja Šubic. Na zgornjem obodu vseh žigov je aktualen zapis Milostni obisk fatimske Marije, na spodnjem delu pa sta ime pošte in datum.

Na dan odprtja je bil na pošti 1101 Ljubljana v uporabi priložnostni poštni žig, na voljo za odtis tudi med odprtjem.



Zbirka V znamenju križa

Avtor/lastnik razstave z naslovom V znamenju križa Ivan Mohar zanimivo in strokovno na znamkah in drugem filatelističnem gradivu predstavlja različne vrste križev.



Slovenske božično-novoletne znamke

Predstavljeni so kompletna zbirka vseh slovenskih božično-novoletnih znamk, vključno z variantami (običajne pole, zvežčki), ovitki prvega dne in odtisi znamenite avstrijske »Jezuščkove pošte« (»Über Postamt Christkindl«).



Razstava bo odprta do 7. januarja 2017.

Foto: Tatjana Splichal

Odprtje razstave:

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh