Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek želi obiskati potresno območje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 08. 2016 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek želi obiskati potresno območje

Prizadetim želi osebno prinesti »tolažbo vere, očetovski objem in pomoč krščanskega upanja«.

Papež Frančišek želi obiskati prizadete v potresu v osrednji Italiji, kot je napovedal med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu. Konkretnega datuma ob tem ni navedel. Priti želi »kakor hitro bo mogoče«, da bi vsem prizadetim »osebno prinesel tolažbo vere, očetovski objem in pomoč krščanskega upanja«. Na koncu je z romarji, zbranimi na Trgu sv. Petra, zmolil Zdravamarijo za vse žrtve.



Sveti oče je v nagovoru znova potrdil svojo bližino prebivalcem pokrajin Lacij, Marke in Umbrija, ki jih je minulo sredo prizadel rušilni potres. »Cerkev z vami deli trpljenje in skrbi; molimo za vse umrle in njihove preživele svojce«, je dejal Frančišek. Prizadevanja oblasti, reševalcev in prostovoljcev pa dokazujejo, kako pomembna je solidarnost v takšnih udarcih usode.

Po navedbah pristojnih je bilo včeraj število smrtnih žrtev v potresu 290. Le v mestu Amatrice naj bi življenje izgubilo 229 ljudi. Katoliška Cerkev v Italiji je za 18. september napovedala posebno nabirko za žrtve potresa.

Benedikt XVI. (2005-2013) je po potresu v pokrajinah Modena in Ferrara leta 2012 prav tako obiskal prizadeti območji in je za potrebe žrtev namenil 600.000 evrov. Po hudem potresu v pokrajini Abruzzi aprila 2009 je obiskal preživele in prostovoljce. Med drugim je odpotoval tudi v skoraj povsem porušeno vas Onna, kjer je poškodovanim in ljudem, ki so čez noč postali brezdomci, osebno zagotovil svoje molitve.

Na podoben obisk se je januarja 1998 odpravil Janez Pavel II. (1978-2005); septembra 1997 je močan potres opustošil številne kraje v Umbriji in Markah, med drugim tudi Assisi.

Italijanska vlada je minulo soboto v državi razglasila dan žalovanja, potresno območje pa je obiskal tudi predsednik Sergio Mattarella, ki se je udeležil tudi žalnega bogoslužja za vse žrtve.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh