Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski škofje svarijo pred cenzuro za zagovornike življenja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 12. 2016 / 13:06
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoski škofje svarijo pred cenzuro za zagovornike življenja

Omejena svoboda za izražanje mnenja na spletu.

Francoski škofje so izredno zaskrbljeni zaradi novega zakona, ki so ga včeraj na predlog socialistov sprejeli francoski poslanci. Zakon prepoveduje kakršen koli vpliv na ženske, ki se odločajo za opravljanje splava in uvaja stroge omejitve za spletne objave, tudi če so te ženskam v stiski pripravljene le prisluhniti.



Pravniki sicer vidijo precejšnjo težavo v razlikovanju med poskusom preprečevanja splava in svobodo mnenja, Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pa je v eni svojih razsodb jasno poudarilo, da so upravitelji spletnih strani proti splavu lahko kaznovani le v primeru, če pozivajo k nasilju ali žalijo tiste, ki opravljajo umetno prekinitev nosečnosti.

Francoski škofje so po navedbah katoliškega časnika La Croix v pismu predsedniku Hollandu zapisali, da je prekinitev nosečnosti »tehtno dejanje, ki globoko vpliva na vest posameznika«, tovrstna »dramatična odločitev« pa lahko ženske pripelje v hudo eksistencialno stisko. Predsednik Hollande na pismo ni odgovoril.

Za tiste, ki se bodo na spletu zavzemali za življenje, je v Franciji odslej predvidena denarna ali zaporna kazen. Zakon bo onemogočal spletne strani združenj za življenje, ki bi ženske spodbujale, naj se odločijo za otroka. Organizacije, ki pomagajo ženskam po splavu, pa bodo kaznovali z do dvema letoma zapora ali z globo 30.000 evrov. Kljub temu, da zakon močno omejuje svobodo govora, pa se do sedaj ni oglasila še nobena od skupin, ki sicer zagovarjajo svobodo govora na spletu. Za zaščito spletnih strani, ki zagovarjajo življenje, se je zavzela samo katoliška Cerkev.

Vir: Radio Ognjišče / Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh