Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Generalna hiša frančiškanov v finančnih težavah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 12. 2014 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Generalna hiša frančiškanov v finančnih težavah

Generalni predstojnik: preiskava v septembru razkrila »dvomljivo poslovanje« in pomanjkanje finančnega nadzora.

Generalna hiša frančiškanskega reda je zaradi dvomljivih poslov »zašla v hude finančne težave«, je v pismu vsem redovnikom frančiškanom minuli konec tedna sporočil generalni predstojnik reda, Američan Michael Perry, pismo pa je bilo objavljeno na spletni strani frančiškanov.



Kot je poročal italijanski časnik Corriere della Sera, naj bi med urejanjem nekega hotela v Rimu v generalni hiši pogrešili več milijonov evrov. Na željo njihovega ustanovitelja, svetega Frančiška Asiškega (1181/1182-1226), naj bi bili sicer bratje frančiškani prav posebej zavezani tudi uboštvu. Frančiškanski red po vsem svetu šteje okoli 14.000 članov in s tem sodi med največje katoliške moške redove.

Preiskava v letošnjem septembru je pokazala »dvomljivo poslovanje« in pomanjkanje finančnega nadzora, je v pismu pojasnil generalni predstojnik Perry, zaradi česar je s svojega položaja odstopil dosedanji blagajnik reda, p. Giancarlo Lati. Njegovega naslednika so že imenovali.

Natančni obseg škode zaenkrat še ocenjujejo. Ker so odločilno vlogo v tem primeru odigrale tudi osebe, ki sicer s frančiškanskim redom niso povezane, so po Perryjevih navedbah za pomoč prosili tudi državne oblasti. Generalni predstojnik je zagotovil, da bo redovno vodstvo storilo vse, kar je v njihovih močeh, da bi dosegli preglednost finančnega poslovanja.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh