Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregorjevo spomladi, Gregorjev god poleti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 09. 2014 / 09:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gregorjevo spomladi, Gregorjev god poleti

Od leta 1969 Gregor goduje 3. septembra, ob obletnici začetka papeževanja papeža Gregorja Prvega Velikega.

 

Do leta 1582 se je Gregorjevgod praznoval na prvi spomladanski dan, nato pa je začel veljati gregorijanskikoledar (prej julijanski) in prenesel god papeža Gregorja Velikega na 12.marec, ki je še zdaj znan kot gregorjevo ali dan, »ko se ptički ženijo«. Odleta 1969 Gregor goduje 3. septembra, ob obletnici začetka papeževanjapapeža Gregorja Prvega Velikega. Rodil se je okoli leta 540 v Rimu in v istemmestu umrl 12. marca 640.

Gregorijanskikoledar se ne imenuje po njem, ampak po papežu Gregorju XIII, ta je namrečživel celo tisočletje pozneje. Papež Gregor I. pa je dal ime gregorijanskimmašam – to je zaporednih 30 maš, ki so namenjene pokojniku – in gregorijanskemukoralu, saj je sveti Gregor uredil cerkveno petje, zato je zavetnik pevcev, glasbenikov, pevskih zborov,zborovskega in koralnega petja, pa tudi rudarjev, zidarjev, izdelovalcevgumbov, učenjakov, učiteljev, študentov in šolarjev, cerkvenega šolstva, priprošnjikproti protinu in kugi, njemu so se priporočile tudi ženske za rodovitnost. Napisalje več knjig z razlago svetopisemskih zgodb, najbolj znana je razlaga Joboveknjige, 40 homilij k evangelijem, dva priročnika za moralko, asketiko inmistiko ter Pastoralno vodilo.

Upodabljajoga v papeških oblačilih s pesmarico, golobom ali pisalnim peresom, pogosto jetudi v družbi revežev, s katerimi skupaj jé.  

Njegovi starši so senator Gordijan in Silva, ob svetnika, svetnici stapa tudi dve njegovi teti Tarzila in Emicijana. Cesar Justinijan ga je imenoval zarimskega prefekta. Njegova naloga je bila pomagati revnim, skrbeti za dobavo hranoin pomoč ljudem v težavah, vodil pa je tudi seje senata in javno upravo. Natoje na pobočju Celijskega griča ustanovil benediktinski samostan, v katerem ježivel, dokler ga ni papež posvetil v diakona in ga poslal na dvor v Carigrad kotsvojega zastopnika. Ko se je vrnil v Rim, je postal papežev svetovalec. Za papeža je bil izvoljen 3. septembra590. Kot Petrov naslednik je ostal velik asket in ponižen človek, še naprej jepomagal revežem in trpečim, bil je izvrsten pastoralist, liturgist, moralist,ekumenist, misijonar in karitativni delavec.

Nagregorjevo, ki ga pri nas še vedno praznujemo 12. marca, sta znana dva običaja:koledovanje oz. gregorjevanje v Prekmurju in spuščanje »gregorčkov« (hišic, cerkvics svečami) po reki Bistrici v Tržiču.

 

Svetemu Gregorju Velikemu je pri nas posvečena istoimenska župnija.

 




 

Nalaganje
Nazaj na vrh