Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšli knjigi o duhovnem vodenju

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 11. 2015 / 09:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izšli knjigi o duhovnem vodenju

Izšli knjigi o duhovnem vodenju

Pri Založbi Družina sta izšli knjigi, ki se posvečata duhovnemu vodenju: Krepostno vodenje in v Jezusovem imenu.

Pri Založbi Družina sta v teh dneh izšli dve novi knjigi, ki se posvečata duhovnemu vodenju: Krepostno vodenje in v Jezusovem imenu.

Vodenje in voditelje po navadi povezujemo z močjo, vplivom, denarjem, karizmatičnostjo, včasih pa celo s surovostjo, nepravičnostjo. Alexandre Havard in Henri J. M. Nouwen pa menita, da smo lahko vsi voditelji, in to s krepostnimi lastnostmi in da se skušnjavi po zlorabi lahko upremo.

Krepostno vodenje
Alexandre Havard je ustanovitelj inštituta Havard Virtuous Leadership in prireja seminarje o krepostnem vodenju za vodstva podjetij in univerzitetne študente. Istoimenska knjiga, ki je izšla pri Založbi Družina, je prevedena v 15 jezikov. Nastala je na podlagi seminarjev in vprašanj, s katerim se pri tem delu srečuje. Po njegovem mnenju je krepostno vodenje odraz značaja oz. kreposti, kot so velikodušnost, ponižnost, preudarnost, pogum, samoobvladovanje in pravičnost. Pravi voditelji v življenj iščejo osebno odličnost. V knjigi Krepostno vodenje poleg opredelitve krepostnih lastnosti opisuje, kako kreposti vodijo k samoizpolnitvi, razmišlja o veličini nadnaravnih kreposti vere, upanja in dobrodelnosti ter njihovega vpliva na vodenje in pokaže, kako doseči osebno odličnost. Metodologija je narejena za potrebe zaposlenih, delovnih ljudi.

»Nič me bolj ne zadovolji, kot če vidim, da se v mojih bralcih, študentih in sodelujočih v programih utrne želja rasti v vsakodnevnem zavestnem negovanju klasičnih človeških kreposti. Ko dojamejo, da je vodenje služenje ali, če želite, krepost v dejanju, začutim, da so njihove duše poletele, kot da bi jim pognala krila,« je avtor zapisal v spremni besedi.«

V Jezusovem imenu

Skušnjave biti pomembnem, biti nekaj izjemnega in biti vpliven so v določeni meri v vsakem človeku, tudi v krščanskih voditeljih. A se jim lahko tudi upremo. Knjiga V Jezusovem imenu vse te skušnjave postavlja pred nas, jih razčleni, nas postavi pred izzive in nam pokaže z veščinami pokaže, kako hoditi po pravi poti, da ne bomo krenili z nje. »Mnogi voditelji danes zapadejo skušnjavi moči, s katero se je spopadel tudi Jezus na začetku svojega poslanstva (prim. Mt 4,8–9). Zdravilo proti tej skušnjavi so ponižnost, zavest služenja in ljubezen,« se zaveda tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki je napisal spremno besedo. Po njegovem mnenju je dober voditelj »tisti, ki je 'izpraznjen sebe' sposoben 'vzeti vsak dan nase svoj križ' in iti na pot skupaj z Gospodom, ki mu je zaupal to nalogo«.

Vodnik V Jezusovem imenu ponuja premislek o krščanskem vodenju s smernicami za premišljevanje v skupinah ali posamezno ali z avtorjevimi besedami: »Šola za vodenje v služenju ponuja enkratno priložnost za duhovno pot, na kateri sta nenehna molitev in predano služenje dve neločljivo povezani sestavini Jezusovega klica.



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh