Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj menijo župniki o svojih premestitvah?

Objava: 30. 07. 2019 / 12:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2019 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj menijo župniki o svojih premestitvah?

Kaj menijo župniki o svojih premestitvah?

Avgusta se premeščeni duhovniki odpravijo v svoje nove župnije oz. sprejmejo nove zadolžitve.

Avgusta se premeščeni duhovniki odpravijo v svoje nove župnije oz. sprejmejo nove zadolžitve. To je glavna tema nove Družine.


Foto: Jože Potrpin

»Najprej velja povedati, da to opravilo ni lahko ne za škofe ne za duhovnike. Res je, da so med njimi razlike,« v uvodniku razmišlja Karlo Smodiš. »Nekateri spremembe sprejmejo brez večjih težav in osebnih pretresov, drugim gre poslavljanje s stare župnije in prihod na novo nekoliko teže od rok. Ponekod se poslovijo na hitro, drugod stari župnik uvede novega in je to za verni­ke nekaj povsem običajnega. Tudi kak­šnega recepta za dolžino posame­znega župnikovanja ni.

Nekateri gredo po nekaj letih, najstarejši staž župnika na isti župniji pa je pred kratkim praznoval spodnjepolskav­ski župnik Karel Drofenik (o njem smo pisali v prejšnji številki Družine), ki je bil na isti župniji celega pol stoletja.

Vsaka sprememba prinese vsaj kanček negotovosti. Prestavljeni duhovnik se sprašuje, ali bo kos novim nalogam, ali ga bodo verniki sprejeli, v kakšne razmere bo prišel … Verniki nehote primerjajo novega duhovnika s prejšnjim, če ga seveda dobijo na župnijo. Čedalje več župnij morajo škofje namreč združevati ali dajati v soupravo.

Pomanjkanje duhovnikov se čuti čedalje bolj.

Kakršenkoli je že duhovnik, je enkraten. Enako je tudi z verniki. In prav od vsakega izmed nas je odvisno, ali bomo v tej različnosti zmogli drug drugega podpirati, spodbujati in opogumljati. Zato je prošnja k Svetemu Duhu, naj mogočno zaveje v deželi pod Triglavom tudi v teh avgustovskih dneh zelo na mestu.«



Premeščanje duhovnikov

Kateri duhovniki bodo premeščeni in kam, lahko preberete v novi številki Družine, kjer lahko izveste tudi, kaj o premestitvah menijo duhovniki Mitja Bulič, Goran Merica, Jožef Krnc, Matej Kobal, Janez Avsenik, Jože Hrastnik in Tadej Linasi.

Kakšen čas je avgust za generalnega vikarja?

Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof in generalni vikar, pa nam je razkril, kako poteka premeščanje župnikov. »Na skupni seji na škofijski ravni pogledamo, kakšne so želje, kakšne potrebe. Skupaj iščemo rešitve: da bodo 'pokrite' župnije in da bodo duhovniki zadovoljni.«

Zakaj si običajno župniki želijo zamenjave, ali upoštevajo pokorščino, ki so jo obljubili škofu, in tudi, katera (nad)škofija bo naslednje leto doživela združevanje župnij, si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh