Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Burke se je pripravljen upreti papežu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2015 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Burke se je pripravljen upreti papežu

Ameriški kardinal v Cerkvi opaža »boleč in skrb vzbujajoč razvoj dogodkov«.

Kardinal Raymond Leo Burke se pri vprašanjih zakonske morale v nujnem primeru ne bo ustrašil niti spora s papežem. Njegova »sveta dolžnost je, da brani resnico cerkvenega nauka na področju zakonske zveze«, je kardinal Burke pojasnil v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA: »Nobena avtoriteta me ne more odvrniti od te odgovornosti in če bi torej katera koli avtoriteta, celo najvišja, zanikala resnico ali delovala proti njej, bi se moral temu upreti, iz zvestobe moje odgovornosti pred Bogom.«



66-letni kardinal iz Združenih držav Amerike je bil med škofovsko sinodo v lanskem oktobru med najodločnejšimi nasprotniki liberalnejšega pristopa do vnovič civilno poročenih ločenih zakoncev. Novembra ga je papež Frančišek razrešil s položaja prefekta najvišjega cerkvenega sodišča in ga imenoval za protektorja Suverenega malteškega viteškega reda.

Kardinal Burke je v pogovoru za CNA potrdil svojo izjavo, ki naj bi jo izrekel v nekem drugem intervjuju minuli konec tedna, pojasnil je le, da se je vprašanje nanašalo na »hipotetični položaj«. Burke je za francosko televizijsko postajo France 2 izjavil, da mora papež služiti katoliškemu nauku in da ni v njegovi moči obstoječi nauk spreminjati.

Na vprašanje, kako bi se odzval, če bi Frančišek vztrajal pri reformi nauka o zakonski zvezi, je Burke odgovoril: »Uprl bi se. Ničesar drugega ne bi mogel storiti.« Kardinal je dodal, da Cerkev po njegovem mnenju trenutno doživlja »težke čase«. Sam v Cerkvi opaža »boleč in skrb vzbujajoč razvoj dogodkov«. Kristus je Cerkvi vendarle obljubil, da je »sile zla ne bodo premagale«.

Na vprašanje, ali je Frančišek njegov prijatelj, pa je Burke odvrnil, da si »papeža gotovo ne bi želel imeti za sovražnika«.

Kardinala Burkea, od leta 2004 nadškofa v St. Louisu, je Benedikt XVI. leta 2006 najprej imenoval za člana Apostolske signature, leta 2008 pa za njenega prefekta. Leta 2010 mu je upokojeni papež podelil kardinalski naziv. Decembra 2013 je Frančišek zaključil Burkeovi članstvi v Kongregaciji za škofe in Kongregaciji za zadeve svetnikov. Novembra 2014 ga je imenoval za protektorja Suverenega malteškega viteškega reda.

Vir: Kathpress / CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh