Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Burke odslej na čelu malteškega viteškega reda

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 11. 2014 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Burke odslej na čelu malteškega viteškega reda

Kardinal Burke odslej na čelu malteškega viteškega reda

Novi prefekt apostolske signature bo dosedanji vatikanski zunanji minister Mamberti, ki ga bo nasledil Britanec Gallagher.

Kardinal Raymond Leo Burke je bil imenovan za protektorja Suverenega malteškega viteškega reda, so minulo soboto sporočili iz Vatikana. 66-letni kardinal Burke je bil od leta 2008 na čelu vatikanskega vrhovnega sodišča apostolska signatura, na mestu prefekta ga bo nasledil dosedanji vatikanski zunanji minister, 62-letni Francoz Dominique Mamberti. Njegov položaj prevzema britanski vatikanski diplomat, 60-letni nadškof Paul Richard Gallagher. Ameriški kardinal Burke, ki velja za enega najostrejših konservativnih kritikov novih smernic delovanja papeža Frančiška, je svojo premestitev sam napovedal že v letošnjem oktobru.



Nadškof Gallagher, ki je nazadnje opravljal delo apostolskega nuncija v Avstraliji, je prvi Britanec na položaju vatikanskega zunanjega ministra. Kot »tajnik za odnose z državami« bo vodil zunanji oddelek vatikanskega državnega tajništva. Nadškof Mamberti, ki ga je za zunanjega ministra leta 2006 imenoval upokojeni papež Benedikt XVI. (2005-2013), je bil pri oblikovanju vatikanske zunanje politike razmeroma zadržan.



Britanec Gallagher, rojen 23. januarja 1954 v Liverpoolu, je duhovniško posvečenje prejel leta 1977. Kasneje je študiral na papeški diplomatski akademiji, od leta 1984 dalje je deloval na apostolskih nunciaturah v Tanzaniji, Urugvaju in na Filipinih, pa tudi na vatikanskem državnem tajništvu. Leta 2000 ga je papež Janez Pavel II. (1978-2005) imenoval za stalnega opazovalca pri Svetu Evrope v Strasbourgu, leta 2004 pa je prevzel položaj vatikanskega veleposlanika v Burundiju. Leta 2009 je Gallagher postal nuncij v Gvatemali, od decembra 2012 je deloval v Avstraliji. Govori angleški, španski, francoski in italijanski jezik in velja za izjemno učinkovitega diplomata.



Tajnik za odnose z državami vodi t.i. »drugi oddelek« vatikanskega državnega tajništva, ki je pristojen za diplomatske odnose Svetega sedeža z drugimi državami. Ta oddelek med drugim ureja sklepanje sporazumov in podobnih pogodb, pa tudi zastopanje Svetega sedeža pri mednarodnih organizacijah in konferencah.

Odpoklic kardinala Burkea z vrha apostolske signature so opazovalci pričakovali že dlje časa. Kardinal, ki je bil od leta 2008 prefekt najvišje cerkvenopravne ustanove za papežem, velja za enega najbolj energičnih predstavnikov konservativnega krila v vatikanski kuriji.

V času zasedanja izredne škofovske sinode v letošnjem oktobru je bil najostrejši nasprotnik odpiranja Cerkve v spolno-etičnih vprašanjih. Še posebej je nasprotoval predlogu, naj Cerkev tudi v zunajzakonskih partnerskih skupnostih išče nekaj pozitivnega, kar je sicer na sinodi podprlo precejšnje število škofov. Burke je že napovedal, da bo tudi kot protektor malteškega reda svoj položaj izkoristil za javno podporo svojih konservativnih stališč.

Intervju s kardinalom Raymondom Leom Burkom bo objavljen v 46. številki Družine.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh