Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karlova nagrada predsedniku Evropskega parlamenta Schulzu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 05. 2015 / 12:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Karlova nagrada predsedniku Evropskega parlamenta Schulzu

Kardinal Marx je pohvalil prizadevanja Schulza za demokratični legitimni Evropski parlament.

Predsednik Evropskega parlamenta, 59-letni Martin Schulz, je prejemnik letošnje Mednarodne Karlove nagrade. Včerajšnje podelitve v Aachnu se je udeležilo osem državnih voditeljev. Schulz si je nagrado prislužil z naprednimi zamislimi za krepitev parlamenta, so poudarili pri odboru za podelitev nagrade. Nemški predsednik Joachim Gauck je politika pohvalil kot borca za evropsko demokracijo. To je človek »brez dlake na jeziku«, ki »težav ne pometa pod preprogo«.


Gauck spodbuja večja prizadevanja za pomoč beguncem in večjo pazljivost pri ugotavljanju kršitev človekovih pravic. »Dokler Evropa ne more poskrbeti za sprejemljivo rešitev begunskega vprašanja, morajo narodne vlade biti toliko dejavnejše«, je nemški predsednik povedal v nagovoru ob podelitvi nagrade. Gre za to, da se reši čim več človeških življenj in da se za Evropo in Afriko oblikuje življenja vredna prihodnost.

Kot je še poudaril predsednik Gauck, orožje že rožlja pred vrati Evrope: »Evropska zveza je bila do nedavnega pbdana s pasom miru. Zdaj pa na jugu in vzhodu doživljamo jezik moči, ne moči jezika.« Gauck je posebej kritično ocenil »rusko zasedbo ukrajinskega ozemlja«.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da za Schulza Evropa nikoli ni bila projekt političnih elit. Že več kot dvajset let si brez primerjave prizadeva za krepitev Evropskega parlamenta.

Aachenski škof Heinrich Mussinghoff je Schulza pred tem v nagovoru med slovesnim bogoslužjem označil kot »odločnega človeka« z izjemnim čutom za resnico in pravičnost. Veliko mu je do tega, da bi se zmanjšala brezposelnost mladih v Evropi. Nemški politik opaža, da so ljudje »utrujeni od Evrope«, zato si prizadeva za okrepitev pristojnosti Evropskega parlamenta.

Pred podelitvijo nagrade je Schulzova prizadevanja za enotno Evropo pohvalil tudi predsednik Nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx. Kot je dejal, je Schulz vedno uveljavljal zahteve demokratično legitimnega parlamenta pred drugimi ustanovami, predvsem pred Svetom Evrope in s tem pred predsedniki vlad ter držav članic Evropske zveze.

Karlovo nagrado od leta 1950 podeljujejo na praznik Gospodovega vnebohoda. Leta 2004 je izredno Karlovo nagrado prejel papež Janez Pavel II. Med nagrajenci so še Konrad Adenauer, Francois Mitterand, Helmut Kohl, Vaclav Havel, Tony Blair, Bill Clinton in Angela Merkel. Leta 2014 je Karlovo nagrado prejel predsednik Evropskega sveta, Herman Van Rompuy.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh