Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kip Janeza Pavla II. mora stran!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 05. 2015 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kip Janeza Pavla II. mora stran!

Francosko sodišče je ugodilo zahtevi skupine svobodomislecev.

Francosko sodišče je odredilo odstranitev kipa sv. Janeza Pavla II. z mestnega trga z utemeljitvijo, da kip krši zakon o ločenosti Cerkve in države iz leta 1905.



Sodišče v mestu Rennes je razsodilo, da je kip, postavljen v kraju Ploermel v francoski pokrajini Bretaniji, izrazito verskega značaja in zato krši sekularnost javnega trga. Po odredbi sodišča morajo mestne oblasti 8,75 m visoki kip, ki je trg krasil od leta 2006, odstraniti v naslednjih šestih mesecih. Kip je delo gruzijskega umetnika Zuraba Tseretelija, prikazuje pa pokojnega papeža, ki v molitvi stoji pod obokom s križem.

Kot je pojasnjeno v razsodbi, naj bi pristojni umik kipa zahtevali zaradi križa in ne toliko zaradi same podobe Janeza Pavla II., pod katero so zapisane tudi njegove besede »Ne bojte se!«. Poleg tega naj bi bil kip zaradi svoje velikosti »preveč bahav«.

Med slovesnostjo ob odkritju kipa leta 2006 je župan v Ploermelu, Paul Anselin, Janeza Pavla II. opisal kot »velikana 20. stoletja, ki je sodeloval pri padcu železne zavese«. Nasprotniki pa so vložili pritožbo na francoskem sodišču, češ da kip krši zakon o ločenosti Cerkve in države.

Sedanji župan Ploermela, Patrick Le Diffon, je napovedal pritožbo na razsodbo sodišča, saj po njegovih besedah kip na mestnem trgu »ni posvečen cerkvenemu dostojanstveniku, ampak državniku«. Tudi umetnik Tsereteli je napovedal, da bo nasprotoval kakršni koli spremembi kipa, vključno z morebitnim predlogom, da se z njega odstrani križ.

Sodišče je v razsodbi odločilo v prid tožbi Narodne zveze za svobodno misel, ki je dosegla tudi prepoved razstavljanja jaslic na javnih mestih.

Vir: Vatican Radio / http://www.catholicculture.org/
Foto: VR / Reuters

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh