Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Končno nekaj za fante!

Za vas piše:
M P
Objava: 09. 06. 2014 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Končno nekaj za fante!

Urednik Mladega vala v Družini Klemen Čeligoj o pustolovskem romanu Vango.

VANGO: Pustolovski roman o fantu, o katerem drugi vedo veliko več, kot ve o sebi sam

Če bi med slovenskimi dijaki in študenti delali anketo, bi rezultati gotovo pokazali, da dekleta berejo kot fantje. Za to bi lahko našli cel kup psiholoških in socioloških razlogov, a v raziskovalnem zanosu bi zlahka pozabili na preprosto možnost: dekleta več berejo, ker je več knjig napisanih za dekleta. To verjetno velja za knjige, izdane pri katoliških založbah. Zato je pustolovski roman Vango: Med nebom in zemljo Timotheéja De Fombelleja v tem pogledu prava osvežitev. Gre za prvi del romana, ki ga je britanski časopis Independent uvrstil med deset najboljših mladinskih knjig leta 2013, za slovensko izdajo pa je poskrbela založba Družina.


Roman se začne med oz. tik pred posvetitvijo novih duhovnikov. A brez skrbi: da bi sledil zgodbi, ti ni treba poznati obreda mašniškega posvečenja. Prav tako se ti ni treba bati, da boš bral dolge opise slovesnih obredov. De Fombelle zna pri bralcu, ne glede na njegovo poznavanje vere, vzbuditi zanimanje in na trenutke neustavljivo željo, da bi odkril skrivnosti, o katerih piše. Skrivnostnost stopnjuje s spretnim menjavanjem krajev dogajanja. Čeprav v času, ko se roman dogaja(med obema svetovnima vojnama), svet še ni bil globalna vas, se zgodba razvija v različnih državah.

Vango ves čas romana beži. Iz različnih vzrokov ga iščejo policisti, dekle in skrivnostni kriminalci. A išče (se) tudi Vango sam. Med begom išče svojo preteklost, saj ne pozna nobenega svojega sorodnika. Vseeno pa pozna ljudi, na katere se lahko kadarkoli zanese in njegovemu že takopovsem razburkanemu življenju dajejo vsaj trohico trdnosti.

Predvsem (a ne izključno) fante bo morda roman pritegnil tudi zato, ker imajo zgodbi pomembno vlogo takrat sicer izjemno redki avtomobili in še redkejši cepelini. Dodaten čar sicer izmišljeni zgodbi dodajo resnične osebe: Stalin, njegova hčerka Setanka, poveljnik cepelina Hugo Eckener ... Tako nevsiljivo mladim bralcem, ki morda še niso seznanjeni z zgodovinskimi dogodki, omogoči, da začutijo duh časa v obdobju med obemavojnama.

Knjiga je primerna za branje na kavču ali klopci, na travniku ali poletina plaži. Pravzaprav jo lahko bereš kjerkoli. Morda ti ne priporočam edino branja v postelji pred spanjem. Lahko se ti namreč zgodi, da jo boš zaradi napete zgodbe težko odložil dovolj zgodaj.

 

Recenzija je bila objavljena v 23. številki Družine na straneh Mladega vala.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh