Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuhar in župnik v eni osebi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 12. 2014 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kuhar in župnik v eni osebi

Kuhar in župnik v eni osebi

Zadnji dan Slovenskega knjižnega sejma smo kuhali z župnikom Markom Čižmanom, ki je pravkar pri založbi Družina izdal kuharsko knjigo Gremo kuhat!.

Otroci so se zavzeto lotili ribanja krompirja in drugih podobnih nalog.

Tudi zadnji dan Slovenskega knjižnega sejma je Družina pripravila dogodek. Tokrat smo kuhali z župnikom Markom Čižmanom, ki je pravkar pri založbi Družina izdal kuharsko knjigo Gremo kuhat!. Oblikovana je kot namizni koledar, kar je pri kuhanju izredno praktično. Strani se vam ne bodo obračale, brez listanja boste pred seboj imeli celoten meni (predjed, glavno jed in sladico), poleg tega pa vas na drugi strani knjige čaka duhovna misel. Za to posebno oblikovanje knjige, ki ni koledar, je poskrbela Tjaša Štempihar, jedi pa je fotografirala Tatjana Splichal, tudi pobudnica celotnega projekta.


Marko Čižman je v ponvi najprej ocvrl flancate, s katerimi smo se posladkali, medtem ko je pekel še krompirjeve palačinke.

Pri kuhi so župniku pomagali Manica Ferenc in otroci. Obiskovalci so lahko pred svojimi očmi videli, kako spretno župnik pripravlja slastne flancate in okusne krompirjeve palačinke.


Dogajanje v ponvi je najbolj zanimalo otroke.

Vajeni smo, da imajo župniki kuharice, Marko Čižman pa je kar sam svoja kuharica. Ne potrebuje nikogar, da mu kuha, čeprav, nam je priznal, da se tudi sam z veseljem loti že pripravljene jedi. Čeprav je kuhar, jedi drugih nikoli ne ocenjuje. Če ne bi zaslišal božjega klica, bi se njegovo življenje vrtelo samo okrog kuhalnice, saj je po srednješolski izobrazbi kuhar, študiral pa je tudi na Biotehniški fakulteti. Čeprav je kuhar, je povedal, da si vsak dan ne pripravlja celotnega menija. Ko jé sam, si skuha nekaj čisto preprostega. A ko pridejo k njemu gostje, jim pripravi posebno kulinarično doživetje, k čemur pripomore tudi način postrežbe. Isto hrano jemo z drugačnim užitkom, če je postrežena na edinstveno in lepo.



Marko Čižman je svoje kuhanje začinil še z anekdotami, ki so se zgodile na njegovih kuharskih tečajih, ob katerih so se obiskovalci, med katerimi so bili otroci in starejši, zabavali. Ker pa gre ljubezen skozi želodec, kuharskih veščin uči tudi bodoče zakonce.



Ob tednu karitasa je otrokom dal domačo nalogo: nekomu, morda staršem, morajo narediti nekaj dobrega. Nad pospravljanjem svoje sobe niso bili navdušeni, Marko Čižman pa jim je na pol v šali na pol zares odsvetoval pospravljanje očetova ali mamine pisalne mize. Otroci so obljubili, da se bodo sami lotili priprave preprostih jedi in tako presenetili starše.



Praznim želodčkom pa ni bilo treba čakati, da se spečejo obe jedi, flancati in krompirjeva palačinka, saj nam je župnik in kuhar že vmes ponudil flancate. Vsem ljubiteljem kuhanja je svetoval, naj bodo v restavracijah pozorni, kaj jedo in naj poskusijo kakšno jed pripraviti tudi sami. Izkušnje nas učijo, kajne? Seveda pa pri tem pomaga tudi Čižmanova knjiga Gremo kuhat!, v kateri so preproste jedi, brez eksotičnih začimb, zato jih lahko vsak pripravi.

Marko Čižman je na koncu podpisoval svojo knjigo Gremo kuhat! "Zdaj grem pa kar kuhat," mi je dejala navdušena obiskovalka, ko sem ji ponudila še zadnjo krompirjevo palačinko.



Fotografije: Tatjana Splichal

Video predstavitve:




Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh