Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misli Benedikta XVI. ob prazniku Jezusovega spremenjenja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 08. 2014 / 13:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misli Benedikta XVI. ob prazniku Jezusovega spremenjenja

Misli Benedikta XVI. ob prazniku Jezusovega spremenjenja

6. avgusta je praznik Jezusovega spremenjenja na gori.

Foto: splet

Jezus se je na goro Tabor v Galileji povzpel z apostoli Petrom, Janezom in Jakobom. Spremenil se je in jim pokazal svojo božansko podobo. Zraven sta se prikazala Mojzes kot predstavnik postave in Elija kot predstavnik prerokov. »In prikazal se jim je Elija z Mojzesom in pogovarjala sta se z Jezusom« (Mr 9, 4).

Zahodna Cerkev praznik obhaja od leta 1457, ko ga je uvedel papež Kalist III.

Po besedah Benedikta XVI. je praznik Jezusovega spremenjenja priložnost, da na zemeljske stvari pogledamo z Božjim pogledom. Jezus se je učlovečil, bil je nam enak v vsem, razen v grehu, učencem pa se je nato pokazal v svoji božji podobi. Videli so ga drugačnega. Prejšnji papež je to človeško gledanje z božjimi očmi opisal kot bi gledali temo z očmi luči. Vendar se moramo povzpeti v višave, da bi lahko videli dogajanje z Božjim pogledom. »Jezus se je povzpel na goro, da bi molil., pripoveduje današnji evangelij. Gora je kraj bližine z Bogom. Gora je kraj, na katerega se povzpnemo iz kraja, kjer vsak dan prebivamo, da bi zadihali čisti zrak stvarstva. Je kraj molitve. Spremenjenje je dogodek molitve: Jezus se v molitvi potopi v Boga in luč ga obsije, toda ne izstopi iz zgodovine, ne pobegne poslanstvu zaradi katerega je prišel na svet.«

O molitvi na gori pa Benedikt XVI. pravi, da ne gre za beg pred resničnostjo in odgovornostjo, temveč sprejetje in zaupanje vse te resničnosti in odgovornosti Gospodovi ljubezni. Dokler smo na zemlji, Boga bolj poslušamo kot gledamo, vanj pa zmoremo zreti z zaprtimi očmi zaradi notranje luči, ki jo v nas prižga Njegova beseda. Bog nam omogoči, da g avidimo, še posebej pred težkimi preizkušnajmi. Jezus se je pred učenci spremenil zato, da bi bili močni, ko se bodo morali spopasti s težkimi življenjskimi preizkušnjami. Premagati jih moramo, da bi prišli v Božje kraljestvo, in moliti. Spremenjenje je močno povabilo k molitvi: samo resničen odnos z Jezusom nam pokaže, da je resnična lepota Božja ljubezen, ki zmore spremeniti temačno skrivnost smrti v žarečo svetlobo vstajenja.

Preberite si še misli o prazniku spremenjenja, ki jih je leta 2006 za Družino napisal Božo Rustja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh