Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore tudi o ukinitvi sv. maš po spletu (VIDEO)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 10. 2020 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore tudi o ukinitvi sv. maš po spletu (VIDEO)

Nadškof Zore tudi o ukinitvi sv. maš po spletu (VIDEO)

Ljubljanski nadškof metropolit je na vladni novinarski konferenci nagovoril vernike.

Nadškof msgr. Stanislav Zore je pojasnil nova navodila slovenskih škofov. FOTO: zajem zaslona

Na današnji redni dnevni novinarski konferenci na sedežu vlade na Gregorčičevi je poleg vladnega govorca Jelka Kacina in specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore, ki je med drugim pojasnil nekatere najodmevnejše poudarke iz v četrtek objavljenih novih navodil slovenskih škofov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.


Nadškof Zore nagovor.docxNadškof Zore nagovor.docx
Celoten nadškofov nagovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku (od 20. minute naprej) ali v priponki.



V javnosti je največ začudenja povzročilo navodilo škofov duhovnikom, naj svetih maš ne prenašajo po spletu, temveč da v veljavi ostanejo le obstoječi televizijski (TV Exodus, TV Slovenija), radijski (Radio Ognjišče, Radio Slovenija) in spletni prenosi svetih maš, ki so namenjeni starejšim, bolnim in tistim, ki se maše v cerkvi ne morejo udeležiti. »Župniki pa lahko po elektronskih medijih nagovorijo vernike, z njimi molijo in jih spodbujajo, da bodo čas preizkušnje lažje preživeli,« je zapisano v splošnih določilih, ki veljajo za vse slovenske župnije tako v oranžnih kot v rdečih statističnih regijah.

Naša skupnost lahko začenja postajati virtualna

Nadškof Zore je v odgovoru na vprašanje, zakaj ukinjati spletne prenose maš, izpostavil predvsem izgubljanje temeljnega značaja sv. maše, torej občestva, ki se sreča okoli oltarja. »V prvem valu epidemije smo doživeli razcvet prenosov sv. maš po spletu na različne načine, ki jih omogoča tehnika, a se je – tudi v tujini – pokazalo, da so spletne maše veliko bolj spremljali tisti, ki hodijo občasno (manj kot enkrat mesečno) k maši, kot redni obiskovalci maš (vsako nedeljo). Druga stvar, bolj negativna, pa je bila, da večina med njimi ni videla nobene razlike med navzočnostjo pri sv. maši v občestvu, v cerkvi ali pri spletni sv. maši, kar pomeni, da se izgublja temeljni značaj sv. maše, to je občestvo, ki se sreča okoli oltarja, okoli evharističnega Gospoda in okoli Božje besede. V tem smislu nam je kardinal Robert Sarah poslal pismo, v katerem je opozoril, naj bomo pozorni na težnjo, da se izgublja smisel za skrivnostno Kristusovo telo, za občestvo, in da lahko začenja naša skupnost postajati virtualna, kar pa ni prav. Zato smo v navodilih posebej povabili duhovnike, naj stik z ljudmi še naprej ohranjajo prek spleta, vendar naj bo to molitev – rožni venec v oktobru, molitev za pokojne v novembre, Božja beseda ali spodbudna misel. Maša pa naj ostaja maša in ohranja svojo svetost in posebnost,« je pojasnil nadškof Zore.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh