Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasveti za čim manj stresno uvajanje v vrtec

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 09. 2020 / 10:04
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2020 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nasveti za čim manj stresno uvajanje v vrtec

Nasveti za čim manj stresno uvajanje v vrtec

Ravnateljica Marijinega vrtca Cerklje Slavka Snedec o uvajanju najmlajših v vrtec.

Otrok potrebuje ljubezen, varnost in sprejetost. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Tako kot za šole je september začetek novega obdobja tudi za vrtce. Letošnji september bo za delo v vrtcih zelo drugačen, ob uvajanju novincev je treba upoštevati vsa navadila NIJZ, ki se jih morajo dosledno držati tudi starši. Vzgojiteljice bodo ime zahtevno nalogo, da bodo ob izpolnjevanju higienskih zahtev uspele otrokom dati občutek topline, sprejetosti in varnosti. Uvajalne skupine so zato letos manjše.

Sicer v vrtcih večjih pretresov ni, saj ukrepe izvajajo že od maja, pravi ravnateljica Marijinega vrtca Cerklje Slavka Snedec. Je pa bilo delo takrat za njih zelo zahtevno in so morali program precej prilagoditi. »Na začetku so bili ukrepi veliki in so močno posegali v naš način dela. Kasneje smo jih prilagodili, a še vedno zagotavljamo varnost za zdravje vseh.«

Za prilogo Naša družina je vodja katoliškega vrtca dala tudi nekaj nasvetov za čim manj stresno uvajanje otrok v vrtčevsko okolje.

Kako naj poteka uvajanje, da bi bilo tako za otroke, kot tudi vzgojiteljice in ne nazadnje za starše čim bolj sproščeno?

Pri nas staršem predlagamo, da naprej pridejo na individualni posvet z vzgojiteljico, da se spoznajo, da ji povejo čim več svojih pomislekov in povedo, kako funkcionira njihov otrok. Vzgojiteljica pa jim predstavi potek dela. Pri uvajanju so starši povabljeni, da so poleg, da otroci nov prostor spoznavajo v njihovi prisotnosti in se počutijo čim bolj varne. Na začetku otrok v vrtcu preživi krajši čas. Bivanje v vrtcu se iz dneva v dan podaljšuje, starši pa se postopno umikajo.

Kako še lahko starši prispevajo, da bo uvajalno obdobje za otroka čim manj stresno?

Otrok potrebuje ljubezen, varnost in sprejetost. Ta občutek mu je pomemben. V času, ko se otroka uvaja v vrtec, naj mu bodo starši v popoldanskem času popolnoma na razpolago. Otrok, ki je bil prej doma 24 ur dnevno s starši, bo zdaj teh 24 ur stlačil v pet ur in zahteval vso pozornost. Zato naj si starši v tem obdobju vzamejo čas, naj vsaj v prvem tednu – če je mogoče celo v celem mesecu – ne načrtujejo drugih obveznosti.

Prav tako naj ne uvajajo drugih sprememb, kot je odvajanje od plenice ali dude, da s tem otroku ne povzročijo dodatnega stresa. Skupni čas naj preživijo čim bolj sproščeno, v naravi, naj se skupaj igrajo in počnejo tisto, kar otroka veseli. Predvsem naj bodo veseli in naj zaupajo vzgojiteljicam, da so otroci v varnih rokah.


Ravnateljica Marijinega vrtca Cerklje Slavka Snedec. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ali je podobno z otroki, ki so poletne počitnice preživeli doma?

Povsem enako ne, je pa dobrodošlo, da si starši zanje vzamejo čas in vsaj na začetku upoštevajo potrebe in želje otroka. Ampak to je odvisno od otroka, nekateri kažejo več stisk, drugi jih nimajo.

Katere so dodane vrednosti katoliškega vrtca pri vzgoji otroka?

V prvi vrsti ljudje, ki v katoliškem vrtcu delajo, ki so odprti in sočutni. V drugi vrsti vzgojni program, ki staršem omogoča vsaj del vidika vzgoje, ki jo imajo doma – bodisi katoliške vsebine bodisi že samo katoliške vrednote, ki jih vrtec postavi v ospredje. Potem je tu tudi sodelovanje z župnijo in pomoč staršem pri vzgoji z določenimi vsebinami. Danes je ogromno nekih smernic vzgoje in se starši v poplavi teh ne znajdejo, potrebujejo usmeritev. Katoliški vrtec je usmerjen v zdravo, katoliško vzgojo.

- - -

*Celoten pogovor je objavljen v novi Naši družini (36/2020), ki jo lahko prelistate TUKAJ. V njem boste našli še odgovore na vprašanja:
- Kaj storiti, če otrok stisko ob uvajanju v vrtec doživlja dlje časa?
- Pri kateri starosti je vstop v vrtec za otroka najlažji?
- Kaj otroci pri enem letu najbolj potrebujejo in kako jim vzgojiteljice to nudijo?
- Kakšne potrebe imajo otroci v drugem starostnem obdobju?
- Kakšne so razlike med otrokom, ki je vključen v institucionalno varstvo in tistim, ki je v domačem varstvu?
- O sodelovanju staršev
- Ali naj bo otrok že v predšolskem obdobju vključen v interesne dejavnosti?
- Kako z otrokom najbolj kvalitetno preživeti popoldanski čas?


*Naša družina na facebooku TUKAJ.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh