Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški cistercijanski samostan po 900 letih zapira vrata

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2017 / 19:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški cistercijanski samostan po 900 letih zapira vrata

Med vzroki je tudi premajhno število menihov.

Cistercijanski samostan, ki je na zahodu Nemčije deloval skoraj 900 let, zaradi premajhnega števila redovnikov za vedno zapira svoja vrata. Vodja samostana, opat Johannes, je v pogovoru za nemške medije povedal, da sta finančni položaj in predvsem majhno število redovnikov odigrala ključno vlogo pri odločitvi za zaprtje ene izmed najstarejših hiš molitve in premišljevanja v Nemčiji.



Opatijo Himmerod je leta 1134 ustanovil francoski opat Bernard iz Clairvauxa. Pred zaprtjem minuli teden je v samostanu bivalo le šest menihov, občutno manj od okoli tridesetih, ki so v samostanu delovali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Premoženje samostana v bližini vasice Grosslittgen bo preneseno na triersko škofijo, šest menihov pa bo razporejenih po drugih samostanih v Nemčiji. Kaj se bo zgodilo z drugim osebjem v samostanu, zaenkrat še ni povsem jasno.

Zaprtje samostana v Himmerodu je korak nazaj za cistercijane in katoliško Cerkev. Papež Frančišek je cistercijanom nedavno povedal, da iz njihovih »tihih samostanov prihaja neprekinjena molitev za Cerkev in ves svet«. Cistercijanski samostani so razdeljeni v tri veje, cistercijane splošne, srednje in stroge observance (trapiste).

Kljub nedavnim zaprtjem je po svetu še vedno več kot 160 trapističnih samostanov, v katerih deluje več kot 2.000 trapistov in okoli 1.800 redovnic.

Vir: Vatican Radio
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh