Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neomajno zvest materinščini

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 17. 11. 2014 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neomajno zvest materinščini

Neomajno zvest materinščini

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes vročil zlati red za zasluge akademiku in pisatelju dr. Alojzu Rebuli.

»Za izjemen prispevek k uveljavljanju slovenskega jezika, kulture in slovenstva v zamejstvu ob 90. obletnici,« je predsednik Pahor zapisal v utemeljitvi ob podelitvi odlikovanja akademiku dr. Alojzu Rebuli. Kot so zapisali v utemeljitvi, je »pisatelj, dramaturg, prevajalec in iskriv mislec je s svojim bogatim ustvarjalnim opusom ena najpomembnejših sodobnih slovenskih literarnih osebnosti.« V govoru oziroma utemeljitvi, ki ga spodaj objavljamo v celoti, je tudi omenjeno, da Rebula »še vedno redno objavlja prispevke v Družini.«

Na slavju je predsednik republike Borut Pahor podelil še tri odlikovanja. Red za zasluge prof. Doris Debenjak, prof. dr. Božidarju Debenjaku in Primožu Debenjaku, dipl. inž. »za slovenski prevod Slave vojvodine Kranjske«, medaljo za zasluge Mihaelu Verbiču »za življenjsko delo kot športnemu delavcu, organizatorju plesne rekreacije in tekmovanj, kot plesnemu funkcionarju in tekmovalcu« in medaljo za zasluge javnemu zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes »za zasluge pri razvoju in uvajanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji«.


Odlikovanje je prevzela in prebrala govor odlikovanca Alojza Rebule njegova hči Alenka Rebula. Luciden nagovor Rebule, ob katerem je številnim gostom v predsedniški palači zastal dih, bo na naši spletni strani objavljen kmalu, v celoti bo natisnjen tudi v novi številki Družine (fotografije: Tatjana Splichal)

Utemeljitev za zlati red za zasluge dr. Alojzu Rebuli:

Akademik dr. Alojz Rebula, pisatelj, dramaturg, prevajalec in iskriv mislec je s svojim bogatim ustvarjalnim opusom ena najpomembnejših sodobnih slovenskih literarnih osebnosti.

Profesor latinščine in grščine, ki je vse do svoje upokojitve poučeval na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem, je diplomiral iz klasične filologije leta 1949 na Univerzi v Ljubljani, leta 1960 pa doktoriral v Rimu z disertacijo o Dantejevi Božanski komediji v slovenskih prevodih.

Rodil se je v zamejstvu, v Šempolaju pri Nabrežini, kjer je obiskoval italijanske šole in se slovenščine učil kot tujega jezika. Kljub dvojezičnosti je ostajal neomajno zvest materinščini. Nikdar ni prišel v skušnjavo, da bi materinščino opustil za vplivnejšo italijanščino. Domača beseda je življenju dajala vrednost. Slovenščino je čutil kot svež, neobremenjen jezik, v njej je razkrival poštenost do bivanja in življenja. Njeno veličino je prepoznaval v opusih velikanov slovenske besede in jo potrjeval s svojimi deli. Kot pripadnik manjšine je bil ponosen na svojo slovensko identiteto. Še danes je prepričan, da je prihodnost Slovencev odvisna od narodne zavesti. Narodne, ne strankarske.

Dr. Rebule pa nista zaznamovala le zamejsko in slovensko okolje. Tudi ne zgolj evropsko. S svojimi literarnimi premišljanji o eksistencialnih vprašanjih posameznika in širše skupnosti vstopa v planetarna razsežja, ki jih plemenitijo njegova razgledanost, svetovljanstvo, globoka duhovnost, predvsem pa pripadnost slovenstvu in krščanstvu. Pri obravnavi vprašanj preteklega in sedanjega sveta se poglablja v stiske posameznikov in naroda, hkrati pa razpira vprašanja dobrega in zla. Lotil se je tudi politično občutljivih tem, kot so povojni poboji in pritiski nosilcev totalitarnih oblasti na primorske duhovnike.

Njegov pisateljski opus obsega romane, črtice, novele ter refleksivno dnevniško in potopisno prozo. Zelo dejaven je dr. Rebula tudi v publicistiki. Še vedno redno objavlja prispevke v tedniku Družina. Tudi njegovi knjigi govorov in esejistike dokazujeta živo zanimanje dr. Rebule za najodmevnejša nacionalna, idejna in družbena vprašanja današnjega časa.


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh