Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi ameriški vrhovni sodnik podpira življenje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 02. 2017 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi ameriški vrhovni sodnik podpira življenje

Imenovanje Neila Gorsucha velja za eno pomembnejših Trumpovih odločitev.

Ameriški predsednik Donald Trump je Neila Gorsucha včeraj imenoval za sodnika vrhovnega sodišča. Trump je ob tem pojasnil: »Sodnik Gorsuch ima izredne juristične sposobnosti, briljantnega duha, neverjetno disciplino in pridobil si je nadstrankarsko podporo.« Obenem je izrazil upanje, da se bodo republikanci in demokrati glede Gorsuchovega imenovanja lahko sporazumeli.



Vsekakor mora ameriški senat predsednikovo odločitev še potrditi, za kar je načeloma potrebnih tudi nekaj glasov demokratskih poslancev. Možno je tudi, da bo prišlo do sprememb poslovnika senata, s čimer demokrati ne bi imeli več možnosti obstrukcije oz. »filibustra«. Vrhovni sodniki v ZDA so imenovani za vse življenje, zato njihova imenovanja veljajo za izredno vplivna.

Neil Gorsuch je odločen zaščitnik življenja. Leta 2009 je objavil knjigo o prihodnosti samomora z zunanjo pomočjo in evtanazije, v kateri piše, da ima človeško življenje vrednost samo po sebi in da je dejavno usmrčevanje vedno napačno. V knjigi tudi izredno kritično oceni razsodbo Roe vs. Wade, ki v ZDA velja za trenutek legalizacije splava. Gorsuch piše, da ni »ustavnopravnih temeljev«, ki bi materi zagotavljali večjo pravico do življenja kot njenemu nerojenemu otroku.

Poleg tega zagovarja versko svobodo, zato je večkrat pomagal krščanskim organizacijam in ženskim redovom, da so se lahko sklicevali na ugovor vesti v povezavi z zakonsko uveljavljenim obveznim financiranjem kontracepcijskih sredstev in splava.

Trumpovo odločitev lahko ocenjujemo kot naslednji korak v politiki za zaščito življenja, ki ga je napravil na samem začetku svojega mandata. Ameriške organizacije za življenje so Gorsuchovo imenovanje sprejele z velikim veseljem.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh