Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnovljena Plečnikova hiša znova odprta

Za vas piše:
K. C.
Objava: 23. 09. 2015 / 12:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obnovljena Plečnikova hiša znova odprta

Obnovljena Plečnikova hiša znova odprta

24. septembra 2015 je po dveh letih prenove znova odprla vrata za obiskovalce Plečnikova hiša v Trnovem.

24. septembra 2015 je po dveh letih prenove znova odprla vrata za obiskovalce Plečnikova hiša v Trnovem. Pri prenovi Plečnikove hiše so sodelovali zaposleni v mestni upravi, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzej in galerije mesta Ljubljane ter številni zavzeti izvajalci.



Stalna razstava o Plečnikovem delu in življenju

Arhitektov dom z avtentično ohranjenimi bivalnimi prostori, osebnimi predmeti in veličastnim vrtom, dopolnjujejo nova stalna razstava, nov študijski center za raziskovalce Plečnikovega dela ter urejeni prostori za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe. Nova stalna razstava, ki jo je pripravila, kustosinja za Plečnikovo zbirko v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane Ana Porok, bo prikazovala Plečnikov opus na Dunaju, v Pragi in v še posebej v Ljubljani, vključno z neuresničenimi načrti, ter zasebne fotografije in Plečnikovo biografijo. Prva občasna razstava pa približa obnovo Plečnikove hiše.



Digitalizirani načrti in urejen Plečnikov vrt

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), Blaž Peršin, Plečnikovo hišo razume kot laboratorij raziskovanja umetnikovega življenja, dela in poslanstva, ki nam ga je zapustil. »Plečnikova hiša nam s svojo prenovo zagotavlja, da bomo lažje razumeli in raziskovali delo Jožeta Plečnika – ikone mesta Ljubljane.«



Jerneja Batič z Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, ki je lastnica hiše in investitorica prenove, pa je povedala, da so v celoti inventarizirali dediščino Plečnikove zbirke in digitalizirali izvirne Plečnikove načrte. Hišo so prilagodili gibalno oviranim in poleg Plečnikove hiše uredili tudi okolico. Urejanje Plečnikovega vrta je vodila Darja Pergovnik z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana. Konservacijo stavbnega pohištva, lesenih in kamnitih delov je opravil Restavratorski center ZVKDS (RC), za 1.118 manjših, izvirnih Plečnikovih predmetov ter okoli 1.500 knjig in revij pa je poskrbela Konservatorska služba MGML z vodjo Katarino Toman Kracina.

36 let je bila hiša Plečnikov dom

Plečnikova hiša je kulturni spomenik. V njej je arhitekt živel 36 let, kot muzej je odprta od leta 1974, s prenovo pa postaja izhodišče za spoznavanje Plečnikove Ljubljane in stvariteljskega duha velikega mojstra.



Leta 2007 je Založba Družina izdala knjigo Navdih večnega, v kateri je predstavljen duhovni portret Jožeta Plečnika.

Vir in foto: MGML

Preberite tudi:

Plečnik – genij in svetnik
Plečnik je bil »vernost sama«
»Naredil sem, kar sem mogel in kar sem znal«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh