Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje razstave Na robu zelenega v Galeriji Družina

Objava: 27. 05. 2014 / 08:07
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje razstave Na robu zelenega v Galeriji Družina

Odprtje razstave Na robu zelenega v Galeriji Družina

V ponedeljek, 26. maja, je v Galeriji Družina svoja dela na ogled postavila Milena Houška Pavlin.

V ponedeljek, 26. maja, je v Galeriji Družna svoja dela na ogled postavila Milena Houška Pavlin. Naslov razstave je Na robu zelenega, njene oljnate slike na platnu pa prikazujejo naravo, v kateri slikarka preživlja veliko časa, saj je njen dom pod Pohorjem, tako rekoč Na robu zelenega, na robu družbe, kot se imenuje ena izmed njenih slik.


Foto: Tatjana Splichal

Milena Houška Pavlin se je rodila 6. oktobra 1944 v Ljubljani. Diplomirala je iz likovne smeri na Pedagoški akademiji v Mariboru pri prof. Maksu Kavčiču in Ludviku Pandurju st. Pozneje je končala še študij na Biotehnični fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Mariboru. Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Razstavljena dela je predstavil likovni kritik Mario Berdič. Dejal je, da so slike posvečene naravi in kozmosu. Žive barve, ki so napolnile prostor, izžarevajo tudi svetlobo duhovne plati narave in so odraz avtoričine duše. Milena Houška Pavlin je kljub težkim življenjskim preizkušnjam ohranila optimizem ter vero v življenje in dobro, vendar pa opozarja na ekološke posledice človekovega bivanja in poziva k ohranjanju narave. S tem želi trkati na zavest ljudi. Nanjo je vplivala tudi nedavna katastrofa v slovenskih gozdovih – žled, katerega posledice so, posebej na Notranjskem, še vedno zelo vidne. Spoštovanja narave hoče naučiti že najmlajše generacije, zato je upodobila svoje vnuke.

Njeno ustvarjanje se je spremenilo. Iz akvarelne tehnike se je preusmerila k olju na platnu. Povedala je, da se je za spremembo odločila predvsem zato, da bi raziskala drugačne tehnike in se naučila nečesa novega. A kljub temu pri ustvarjanju akvarelov še vedno zelo uživa. Z odločitvijo o spremembi avtorica briše meje med kulturami in tudi pri olju na platnu ohranja značilno prosojnost in prelivanje.

Razstavo je odprla Manica Ferenc. Pri tem je poudarila, da se letos v galeriji Družina pojavljajo ženske avtorice, sicer pa je Milena Houška Pavlin le ena izmed štajerskih umetnic, ki bodo galerijo krasile letos. Odprtje razstave sta popestrili mladi violinistki Kaja in Ana Sešek.

Posnetek odprtja razstave::

Vabljeni na razstavo Na robu zelenega, ki vas bo očarala z barvitostjo, neokrnjeno naravo in pticami, hkrati pa vas bo spodbudila k razmišljanju.

Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh