Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peking in Vatikan naj bi obnovila sporazum

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 08. 2020 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2020 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peking in Vatikan naj bi obnovila sporazum

Peking in Vatikan naj bi obnovila sporazum

Sporni začasni sporazum o škofovskih imenovanjih se izteče 22. septembra.

Foto: Vatican Media

Sodeč po poročilu kitajskega partijskega glasila Global Times je Vatikan trdno odločen, da obnovi začasni sporazum z Ljudsko republiko Kitajsko. Trenutna pogajanja so »dokaz za to, da je bil okvirni sporazum v preteklih dveh letih učinkovit,« je zapisano v prispevku. To bo občutno prispevalo »k premiku dvostranskih odnosov na naslednjo raven«. Časnik pri tem navaja kanclerja Papeške akademije znanosti, škofa Marcela Sancheza Soronda, da naj bi Peking in Vatikan »obnovila sporazum, kar pomeni, da so prve izkušnje ugodne«.

Namestnik predsednika državne Kitajske škofovske konference, škof Zhan Silu iz Mindonga, naj bi po navedbah časnika izjavil, da bo sporazum, ki se izteče 22. septembra, ob podaljšanju brez omejene veljavnosti. Škof Zhan je eden izmed sedmih škofov, katerih imenovanje je papež jeseni 2018 priznal naknadno, tako kot druge škofe pa ga je imenovalo in posvetilo državno Katoliško patriotsko združenje.

Septembra 2018 sta Sveti sedež in Kitajska sklenila začasni dogovor, ki ureja imenovanje škofov in določanje škofijskih meja na Kitajskem. Kritiki Vatikanu očitajo, da se z omenjenim sporazumom podreja režimu v Pekingu in izdaja tamkajšnje katoličane. Drugi utemeljujejo, da Sveti sedež nima druge izbire, če želi preprečiti izumrtje katolištva na Kitajskem in ne ogroziti dialoga z državnim vodstvom. Natančna vsebina sporazuma javnosti nikoli ni bila predstavljena.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh