Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peres, Abbas in papež molili za mir na Bližnjem vzhodu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 06. 2014 / 07:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peres, Abbas in papež molili za mir na Bližnjem vzhodu

Peres, Abbas in papež molili za mir na Bližnjem vzhodu

Papež obe strani spodbuja k ponovnemu začetku pogajanj.

Izraelski predsednik Šimon Peres in palestinski predsednik Mahmud Abbas sta sinoči v Vatikanu s papeže Frančiškom molila za mirmed Izraelci in Palestinci. Med molitvenim srečanjem v Vatikanskih vrtovih je papež obe strani spodbudil, naj znova pričneta s pogajanji. Po papeževeih besedah je namreč potrebno prekiniti »spiralo sovrašva in nasilja«.



Za dosego miru je potrebno dosti več poguma kot za vodenje vojne. »Potreben je pogum, da pritrdimo srečanju in zavrnemo spor; da pritrdimo dialogu in zavrnemo nasilje; da pritdimo pogajanjem in zavrnemo sovražnosti; da pritrdimo dogovorom in zavrnemo provokacije«, je dejal voditelj katoliške Cerkve in izrazil upanje, da bo sinočnje srečanje zaznamovalo začetek nove poti k iskanju tistega, kar obe strani povezuje in združuje. Frančišek je svoj kratki nagovor zaključil s pozivom »Šalom, Pace, Salam«.

V nagovoru je sicer še pojasnil, kako je vse preveč otrok nedolžnih žrtev vojn in nasilja. Dolžnost vseh odgovornih je poskrbeti, da njihova žrtev ne bo zaman. »Naj nam spomin nanje vlije poguma in moči, da za vsako ceno vztrajno nadaljujemo z dialogom, naj nam nakloni potrpežljivosti, da bomo dan za dnem pletli vse tesnejšo mrežo spoštljivega in mirnega sožitja.«

Predsednik Peres je Izraelce pozval h kompromisom in žrtvovanju za mir. »Krikom bolečine, nasilju in sporom moramo napraviti koec«, je dejal izraelski predsednik. Obe strani morata biti enakovredna partnerja v pogajanjih, doseči pa je potrebno »mir med enakimi«. To ne more priti samo po sebi, ampak zahteva mobilizacijo vseh moči, »tudi če to zahteva žrtev ali kompromise«. Peres je obenem izrekel pohvalo nedavnem obisku papeža Frančiška na Bližnjem vzhodu. Po njegovih besedah se je sveti oče izkazal kot »graditelj mostov za bratstvo in mir«.

Predsednik Abbas je v svojem nagovoru v imenu muslimanov in kristjanov Boga prosil za pravičen mir med Izraelci in Palestinci. Spodbudil je spoštovanje svobode in človekovega dostojanstva v »suvereni in neodvisni državi« Palestincev. »Želimo si miru zase in za svoje sosede«, je dejal Abbas. Palestina in še posebej Jeruzalem bi morala biti za jude, kristjane in muslimane, pa tudi za vse druge obiskovalce, varen kraj za molitev in obhajanje bogoslužij. Abas se je obenem papežu iskreno zahvalil za pobudo skupne molitve za mir.

Peres in Abbas sta pred molitvenim srečanjem eden za drugim pripotovala v Vatikan, kjer je v Domu sv. Marte vsaega posebej v kratkem pogovoru sprejel papež Frančišek. Ob srečanju v sprejemnici sta se predsednika v navzočnosti svetega očeta v pozdrav prisrčno objela.



Pred nagovori so judje, kristjani in muslimani molili za mir in Boga prosili odpuščanja za svojo krivdo in grehe. Slovesnosti se je udeležil udi ekumenski patriarh iz Carigrada Bartolomej I. Vse tri goste je papež Frančišek na molitveno srečanje za mir v Vatikan povabil med svojim obiskom v Sveti deželi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh