Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet predlogov za večjo potrpežljivost

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 07. 2015 / 12:22
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2018 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet predlogov za večjo potrpežljivost

Pet predlogov za večjo potrpežljivost

»Gospod, nakloni mi potrpežljivost, in to takoj!«

Nihče izmed nas ne more zagotovo trditi, da povsem obvlada krepost potrpežljivosti. Včasih mislimo, da smo dosegli pomembno zmago v potrpežljivosti, nato pa nas kar iznenada nekaj preseneti in eksplodiramo! Naša predstava o tem, da smo najpotrpežljivejše bitje na svetu, se kaj hitro razblini!

Potrpežljivost je tako pomembna, da Jezus, naš zgled v vseh vrlinah, pravi: »S potrpljenjem boste rešili svoje duše.« Neka pobožna duša je obupno molila: »Gospod, nakloni mi potrpežljivost, in to takoj!« Morda tudi sami že več let takole molite!

Naša potrpežljivost je na preizkušnji ob različnem času in v različnih okoliščinah, ko se nam zdi potrebno in takrat, ko ne mislimo tako. Pešanje zdravja, denarne težave, vedenje družinskih članov, ki bi vznemirilo celo svetopisemskega Joba, vremenske skrajnosti, spodletela in propadla razmerja, in celo Bog. Včasih se zdi, da je Bog izredno daleč, da ne sliši mojih molitev, ali pa ga vsaj na videz sploh ne zanimajo. Vse zgoraj našteto je lahko velika preizkušnja za našo potrpežljivost.



KAKO DOSEČI POTRPEŽLJIVOST

Na kakšen način torej lahko dosežemo to izredno pomembno krepost potrpežljivosti, ki je, kot nas spominja Jezus, potrebna za zveličanje naših nesmrtnih duš? Teh pet konkretnih predlogov vam bo morda v pomoč.

MOLITEV

Sv. Ignacij vztraja, da moramo moledovati za milost. Sv. Avguštin nas ponižno opominja, da smo pred Bogom vsi siromaki. Bog nam je pripravljen ustreči, če preprosto vztrajamo v svoji prošnji. Ne pozabite vztrajne vdove, ki jo je uslišal neusmiljeni in trdosrčni sodnik, preprosto zato, ker je vztrajno prosila za pomoč. »Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Mt 7,7).

JEZUSOVO ŽIVLJENJE

Jezus je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« Obstaja pregovor: »Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.« Če čas darujemo za premišljevanje ob evangeliju ter o Jezusovih besedah, gestah in dejanjih, se nam bo to poznalo. Vse bolj bomo posnemali Jezusa, še posebej v kreposti potrpežljivosti.

KRISTUSOV PASIJON

Mnogi svetniki so s srčno vdanostjo prebirali in premišljevali o največji ljubezenski zgodbi na svetu. »Ni je večje ljubezni kakor umreti za svojega bližnjega.« Nenehno premišljevanje o Kristusovem pasijonu, trpljenju, križanju in smrti lahko postane neskončen vir blagoslova in ključ, ki odpira vrata potrpežljivosti tudi v najbolj okamenela srca.

PREIZKUŠNJE IN PRILOŽNOSTI

Ko kot sredi viharja pademo v preizkušnje, se skušajmo spomniti nekaterih elementov Kristusovega pasijona, bodisi iz evangelijev ali pa iz del krščanskih piscev, denimo Anne Catherine Emmerick. Preizkušnjo bomo tako ocenjevali z bolj splošnega in nadnaravnega vidika. Preizkušnja, ki me je doletela, je res zelo boleča, toda v primerjavi s tem, kaj je moral prestati naš Gospod in Odrešenik Jezus Kristus, je precej nepomembna. Poleg tega me preizkušnje doletijo kot rezultat moje lastne grešnosti in grešne preteklosti, Jezus pa je trpel najhujše bolečine kljub temu, da je bil poosebljena nedolžnost. Vsak si lahko izbere element Kristusovega pasijona, ki ga najbolj nagovori in si ta prizor predstavlja, ko je njegova potrpežljivost resnično na preizkušnji. Jezusova ljubezen se me lahko dotakne, da bom vdano in potrpežljivo nosil vse najtežje križe! Ali kot pravi sv. Pavel: »Kristusova ljubezen nas priganja.«

MARIJA, MATI BOLEČIN
Eden izmed temeljnih elementov v filmu Mela Gibsona Kristusov pasijon je prisotnost Presvete Device Marije skozi celoten film. Marijino trpljenje je bilo takoj za Kristusovim. Film slika Mater Bolečin med potjo na Kalvarijo, ko spremlja Jezusa v njegovi najtežji preizkušnji. Marija je stala ob vznožju križa, junaško potrpežljiva. Marija je bila potrpežljiva vse življenje: med potjo v Betlehem, med begom v Egipt, ko je tri dni iskala svojega izgubljenega sina, ko je izgubila svojega ljubljenega moža svetega Jožefa, in ko je spremljala ljubljenega sina Jezusa, videla, kako so ga križali, in ostala z njim, dokler ni še zadnjič izdihnil in umrl. Ko je naša potrpežljivost na preizkušnji, bi morali usmeriti pogled, razum, srce in dušo v Našo Gospo, ona pa nam bo izprosila neizmerno potrpežljivost.

Vsakdo izmed nas si vsak dan s trudom prizadeva za potrpežljivost do bližnjih, do samega sebe, do življenjskih okoliščin in včasih celo do Boga. Potrpežljivost je bistvenega pomena za naše življenje, saj celo Jezus pravi: »S potrpljenjem boste rešili svoje duše.« Uporabimo orožje v svojem arzenalu in osvojimo to nepogrešljivo krepost potrpežljivosti. Molimo kot siromaki pred našim največjim dobrotnikom, Bogom. Približajmo se Jezusu, »Najsvetejšemu med svetimi«. Premišljujmo o Kristusovem pasijonu in ko se ponudi priložnost za vajo iz potrpežljivosti, ne pozabimo, kaj vse je Jezus pretrpel za ves svet in tudi zame. In na koncu koncev, naj nam Mati bolečin izprosi ponižno, skromno in potrpežljivo srce!

Prirejeno po: www.catholicgentleman.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh