Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po poti slovenskih literatov

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 27. 01. 2015 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po poti slovenskih literatov

Romarski urad Brezje ter Zavod za turizem in kulturo Žirovnica vabita na romanje mimo rojstnih hiš treh pomembnih slovenskih literatov.

Podružnična cerkev sv. Marka v Vrbi, župnija Breznica, foto: Ivo Žajdela

Kulturni praznik spodbuja, da se spomnimo slovenskih književnikov in drugih kulturnikov. Romarski urad Brezje ter Zavod za turizem in kulturo Žirovnica prav na ta dan pripravljata romanje, na katerem se bodo romarji ustavili v rojstnih krajih treh pomembnih slovenskih literatov: Janeza Jalna, Frana Saleškega Finžgarja in največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Romarska kulturna pot se bo začela na Brezjah. Romarji bodo najprej odšli proti Črnivcu, mimo Dvorske vasi do Rodin, kjer se je leta 1891 rodil duhovnik in pisatelj Janez Jalen, znan po črticah, povestih, kot sta Ovčar Marko in Cvetkova Cilka, ter dramah. Nato se bodo romarji odpravili do Doslovč in obiskali rojstno hišo pisatelja in dramatika Franca Saleškega Finžgarja. Njegov literarni opus je zelo obširen, najbolj znano delo pa je njegova »povest davnih dedov« Pod svobodnim soncem. Po njem se je zgledoval prav Janez Jalen.

Romanje se bo končalo v Vrbi na domačiji Ribičevih, kakor se je reklo hiši, v kateri se je rodil France Prešeren, za katerega je mati želela, da bi postal duhovnik, vendar ga je pot peljala v odvetniški poklic. Božji glas pa so zaslišali in ga uslišali nekateri njegovi sorodniki, med njimi tudi Prešernov brat Jurij.

Prav po zaslugi Prešerna je znana tudi podružnična cerkev v Vrbi, posvečena sv. Marku, saj je pesnik tega svetnika omenil v sonetu Vrba. Ta cerkev bo tudi končni cilj romarjev.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh