Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podarili knjige desetim ustanovam

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 02. 2016 / 12:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Podarili knjige desetim ustanovam

Republika Avstrija in Mohorjeva družba Celovec sta sklenila 15. dobrodelno akcijo Podarjamo knjige.

Republika Avstrija – Urad zveznega kanclerja in Mohorjeva družba Celovec sta v četrtek, 11. februarja, v Trubarjevi hiši literature sklenila dobrodelno akcijo Podarjamo knjige, ki so jo pripravili že petnajstič. Skupna vrednost podarjenih knjig je znašala 50.000 evrov. Zbrane sta nagovorila in podarjene knjige v obliki vrednostnega bona dobitnikom izročila veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji dr. Clemens Koja in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan mag. Ivan Olip. Dogodka sta se udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS, Anton Peršak in predsednica parlamentarne skupine Slovensko-Avstrijsko prijateljstvo, Ljudmila Novak. Za glasbeno popestritev je poskrbela mlada violinistka Rebeka Kotar.

Knjige, več kot 2.200 izvodov različnih priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev, je prejelo deset organizacij: Slovenska karitas, Slovensko društvo Istra iz Pulja, Salezijanski mladinski centri, Center Korak Kranj, Varne hiše, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Kulturno društvo Celje ob Savinji, Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi, Društvo Most Svobode Maribor, in Kulturno društvo nemško govoreče mladine.

Predstavniki društev so se zahvalili in poudarili pomen knjig, na kar je opozoril tudi veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji dr. Clemens Koja. Prepričan je, da s podarjanjem knjig lahko približamo branje in trajno polepšamo življenje velikemu številu soljudi. Izrazil je veselje, da se lahko prav v tednu, ko smo na številne načine praznovali slovenski kulturni praznik, temu skromno pridružimo tudi z akcijo Podarimo knjige in tako podčrtamo pomen bralne kulture in dostopnosti knjig.


V imenu Slovenske karitas je nagrado prevzel Marko Čižman.

Dekan mag. Ivan Olip je poudaril, da je namen akcije krepiti učenje slovenskega jezika in kulture ter širjenje slovenske kulture tudi med tistimi, ki si nakupa knjig ne morejo privoščiti. Kot založba pa skrbijo tudi za ohranjanje jezika ne le v matični domovini, ampak tudi v zamejstvu in zdomstvu, hkrati pa med Slovenci promovirajo avstrijske avtorje. »Ponosni smo, da Mohorjeva Celovec s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja narodove kulture,« je poudaril Olip. S podarjanjem knjig tudi nemško govorečim ustanovam pa želijo poudariti povezovalno funkcijo in medmanjšinsko solidarnost.

Do zdaj je bilo različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih že okoli 48.000 knjig v vrednosti 750.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije ter različna slovenska društva zunaj Slovenije. Podarimo knjige spodbuja širjenje slovenske knjige tudi med tiste, ki bi jim bila knjiga drugače težje ali pa sploh nedosegljiva.


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh