Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pokažite ljubezen s knjigo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 02. 2016 / 10:01
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2023 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pokažite ljubezen s knjigo

Založba Družina je pred kratkim izdala dve na temo ljubezni: Štiri ljubezni in Kako biti srečen z 1, 2, 3 ...otroki?.

Svojo ljubezen do partnerja, staršev, otrok, prijateljev ... lahko pokažete tudi s knjig, in to kateri koli dan v letu, ne le na valentinovo, gregorjevo, obletnico poroke, rojstni dan ... Založba Družina je pred kratkim izdala dve knjigi na temo ljubezni: Štiri ljubezni in Kako biti srečen z 1, 2, 3 ...otroki?.

Štiri Ljubezni

Ljubezen ima več obrazov: materinska, partnerska, domovinska, erotična … C.S. Lewis, znan avtor zgodb iz Narnije, jo v knjigi Štiri ljubezni predstavlja kot naklonjenost, prijateljstvo, eros in agape.

Naklonjenost je po njegovem mnenju najbolj skromna in najbolj razširjena med ljubeznimi in jo poznajo tudi živali. »Naj takoj dodam, da ji sam zaradi tega ne pripisujem manjše vrednosti. V človeku ni ničesar, kar bi bilo bodisi slabše ali boljše, zato ker si to delimo z živalmi,« pravi Lewis. Prijateljstvo je vrsta ljubezni, ki je dejansko ne nujno potrebujemo. Prijateljstvo obstaja »med posamezniki; v trenutku, ko človeka postaneta prijatelja, sta se v nekem smislu skupaj odmaknila od črede.« A to je hkrati najmanj ljubosumna ljubezen, saj dva zlahka sprejmeta tretjega in četrtega, če lahko postaneta prijatelja. Eros opisuje kot stanje zaljubljenosti, to je torej vrsta ljubezni, ki jo občutijo zaljubljenci. V tem poglavju pa opisuje tudi spolnost. »Eros moškega pripravi do tega, da si ne želi neke ženske, temveč natanko določeno žensko. Nekako skrivnostno, a neizpodbitno zaljubljenec želi ljubljeno sámo, ne užitka, ki mu ga lahko ponudi.« Agape je oblika krščanske, milostne ljubezni, v kateri je Bog, ki je Ljubezen, ljubi, kar ni vredno ljubezni. »Toda čeprav gre za vrsto ljubezni, ki jo potrebujemo, to ni vrsta ljubezni, ki jo hočemo. Hočemo, da nas ljubijo zavoljo naše pameti, lepote, velikodušnosti, poštenosti, koristnosti.«

Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki? 

Do otrok čutimo naklonjenost, prav tako jo čutijo otroci do staršev. Vendar otroci so včasih naporni, ljubezen staršev pa se lahko v težkih trenutkih spremeni v agape. Zaradi otrok se morajo odpovedovati marsičemu, kar bi želeli brezskrbno početi, vendar je njihova sreča v majhnih nasmejanih bitjih, ki jih potrebujejo.

Toda kako biti srečen s kar 15 otroki? Kako preskrbeti družino, kako v času hude gospodarske krize poskrbeti, da ne bo nihče izmed njih lačen in bos? Takšna vprašanja pogosto sliši Španka Rosa Pich-Aguilera Roca, mati 15 živečih otrok. Prvi trije so umrli zaradi prirojene srčne napake (najstarejša je doživela 22 let, najmlajši pa le deset dni), zato so ji zdravniki svetovali, naj se odpove materinstvu. Vendar je bila želja po veliko otrocih velika, saj sta oba z možem izhajala iz številčne družine (v njeni je bilo 16 otrok, v moževi pa 14).

S knjigo Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki? želi Rosa Pich-Aguilera Roca pojasniti, kako zmore vzgajati tako številčno družino in odgovoriti na vsa vprašanja od ekonomskih težav do prepirov. Svojo knjigo je sklenila z besedami: »Ne pripisujem si kakšnih posebnih zaslug, saj sem se veliko tega naučila v hiši svojih staršev. Moj namen je bil z vami deliti spoznanje, kako preprosto je in kako dobro se lahko počutiš v vsakdanjem življenju svoje družine. Namen tega priročnika je, da ga uporabite na lastni družini. Biti zelo srečen in se zabavati z 1, 2, 3 … otroki.«





Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh