Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponovna izdaja Humanae Vitae

Za vas piše:
M P
Objava: 20. 10. 2014 / 06:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ponovna izdaja Humanae Vitae

Ob beatifikaciji papeža Pavla VI. smo ponovno izdali njegovo okrožnico Posredovanje človeškega življenja, Humanae Vitae.

Okrožnico smo izdali v knjigi Božji načrt za naju, ki vsebuje še spremno besedo dr. Tadeja Strehovca in devet pričevanj slovenskih parov o načrtovanju družine. 

Včeraj, 19. oktobra, je papež Frančišek za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. Ena od njegovih najbolj odmevnih enciklik je bila Humanae Vitae - Posredovanje človeškega življenja (1968), v kateri je odgovoril na pojav kontracepcijskih tabletk in vsesplošno razširjanje kontracepcije v razvitem svetu.

Kot je pokazala anketa, ki so jo izvedli med katoličani po vsem svetu pred sinodo o družini, se velika večina zakoncev ne strinja s cerkvenim naukom o načrtovanju družine. Eden od vodilnih slovenskih moralnih teologov p. dr. Tadej Strehovec razlog za to vidi v tem, da ljudje živijo v svetu, kjer je kontracepcijska miselnost tako prevladujoča, da se že sama argumentirana razprava o tej temi zdi nemogoča. Dr. Strehovec govori celo o "nekakšnem katoliškem razkolu". 

Prvič po letu 1968 smo v slovenščini ponovno objavili okrožnico (prevod je posodobil dr. Rafko Valenčič), obsežno spremno besedo zanjo pa je prispeval prav dr. Strehovec. V njej je razložil okrožnico in tudi to, kako je okrožnica odmevala v svetu in v Sloveniji. Prav slovenski teolog, pisec spremne besede k prvi izdaji okrožnice leta 1968, dr. Štefan Šteiner, je sprožil burno razpravo, v katero so škofje vključili celo Kongregacijo na nauk vere. Šlo je za vprašanje glede uporabe kontracepcije v skrajnih primerih (ogroženo zdravje žene, nasilen partner ...). 

Da pa bi pokazali, da ta nauk, ki ga je v okrožnici v preproste, jasne in tako odmevne besede strnil blaženi Pavel VI., ni neživljenjski, zastarel in prepovedujoč, kot bi kdo utegnil misliti, smo knjigi dodali še devet pričevanj slovenskih zakonskih parov. Njihove življenjske zgodbe o tem, kako urejajo spočetja, so iskrena, pretresljiva in spodbudna, saj pričajo o tem, da življenje po Božjem načrtu ni vedno lahko, je pa osrečujoče. 

 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh