Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrebujemo spoštovanje in resnico

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 05. 2015 / 16:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Potrebujemo spoštovanje in resnico

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je 14. maja 2015 ob Lipi sprave molil za žrtve 2. svetovne vojne.

Ljubljanskinadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v četrtek, 14. maja 2015, ob Lipisprave na ljubljanskih Žalah molil za žrtvevojnega in povojnega nasilja, v izjavi pa opozoril na dve stvari, ki sta pomembni za spravo:spoštovanje dostojanstva in priznanje resnice. PredsednikRepublike Slovenije Borut Pahor pa je k Lipi sprave položil venec.

Drugasvetovna vojna povzročila veliko gorja in neštete žrtve. Zdaj pa je čas, dazačnemo spoštovati vsakega človeka. "Vse prevečkrat se dogaja, da zetiketami vsevprek označujemo ljudi in jim jemljemo dostojanstvo. Tako delamo zmrtvimi in tako delamo tudi z živimi," je dejal Zore. "Dokler ljudjedrug drugemu ne bomo priznali človeškega dostojanstva, dokler se ne bomospoštovali kot ljudje, bomo težko stopili na skupno pot."Zavzel se je tudi za priznanje"komunistične revolucije" med vojno in po njej.

Na koncu ješe poudaril, da potrebujemo "spoštovanje človekovega dostojanstva brez razlike in na drugi straniresnico, za katero Jezus pravi, da edina osvobaja. Vsi, vsak na svojem področjusi moramo prizadevati za oboje, za dostojanstvo in resnico."

Predsednik države Borut Pahor je spravo označil za intimen občutek, v katerega se nima država pravice spuščati, mora pa ustvariti razmere za to, da bo sožitje mogoče. Preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa vplivamo na prihodnosti, je poudaril in sklenil: "Naj nam bo za prihodnost navdih vse tisto iz naše slavne preteklosti, kar nas je plemenitilo, za prihodnost pa naj nam bo opomin vse tisto iz tragične preteklosti, kar nam je jemalo dostojanstvo."

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh