Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv Bolivijcem k občestvenosti in vključevanju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2015 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv Bolivijcem k občestvenosti in vključevanju

Papež Frančišek je obhajal slovesno bogoslužje v mestu Santa Cruz.

Med bogoslužjem, ki se ga je udeležilo več kot milijon vernikov, je papež Frančišek v Boliviji pozval k občestvenosti in vključevanju najšibkejših članov družbe ter zbrane opozoril pred brezmejnim potrošništvom. V nagovoru na prostem je obsodil logiko, ki poskuša »vse spremeniti v predmete, potrošno blago, na prodaj«. Cilj te logike je »puščati le malo prostora in izključiti vse tiste, ki ničesar ne proizvajajo«, je sveti oče izrekel kritiko v bolivijskem velemestu Santa Cruz. Najšibkejši namreč ob takšni logiki najpogosteje »potegnejo krajšo«.



Jezus takšnega načina razmišljanja ni sprejemal, je Frančišek poudaril drugi dan svojega obiska v Boliviji. Sveti oče je bogoslužje, edino na bolivijskih tleh, obhajal ob odprtju petega narodnega evharističnega kongresa.

Resnično bogastvo družbe se meri z življenjem njenih ljudi. Temelji na ostarelih, ki lahko na mlajše rodove prenašajo modrost in spomine svojega naroda, pa tudi na materah – ob tem je Frančišek izpostavil staroselke, ki svoje otroke v velikih rutah nosijo na hrbtih. Te matere so »nosilke velikih odločitev, žalosti in grenkobe, pa tudi »krivic, ki jim nikakor ni videti konca«.

Mašna oblačila si je Frančišek pred začetkom bogoslužja nadel v »začasni zakristiji«, v bližnjem lokalu s hitro prehrano ameriške verige Burger King, ki je bil ta dan zaprt za obiskovalce. Med nagovorom je zaradi močnega vetra papežu z glave odpihnilo belo pokrivalo.

Sveti oče je zbrane vernike pozval, naj skupnih spominov in izkušenj naroda ne zavržejo kar tako. Vsak narod premore spomine, ki se prenašajo iz roda v rod. Če te spomine utišamo, sta ogrožena upanje in veselje naroda. Posledično nastopi žalost, ki vodi v osamitev in izključevanje najrevnejših.

Med bogoslužjem v španščini je bilo slišati tudi molitve v jezikih staroselcev, Frančišek pa je v pozdravnem nagovoru spodbudil k spoštovanju njihovih pravic.

Papež se je v Boliviji v telovadnici salezijanskega kolegija Don Bosko v Santa Cruz de la Sierra srečal še s tamkajšnjimi duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci, nato pa se je pridružil udeležencem II. svetovnega srečanja ljudskih gibanj, ki se ga je udeležil tudi bolivijski predsednik Evo Morales.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: RV / AP

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh