Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prekolesarimo svet in pomagajmo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 08. 2015 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prekolesarimo svet in pomagajmo

Mesec dni pred svetovnim dnem preprečevanja samomora se začenja akcija Prekolesarimo svet.

Mesec dni pred svetovnim dnem preprečevanja samomora, ki bo 10. septembra, se začenja akcija Prekolesarimo svet, v kateri bodo sešteli prekolesarjene kilometre udeležencev akcije z vsega sveta. Akcija simbolizira povezanost sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora, so sporočili z Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija.

Pobudnik aktivnosti je tudi letos Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Akcijo Prekolesarimo svet pa je pripravilo Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Slovenskim centrom za raziskovanje samomora in Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora. Pokrovitelj aktivnosti v Sloveniji je Norveški finančni mehanizem 2009–2014 v sklopu projekta MOČ pri NIJZ, ki je namenjen izboljšanju storitev na področju duševnega zdravja.

V akciji Prekolesarimo svet lahko sodeluje vsak: odrasli, mladi, otroci, družine in organizacije, kolesarijo lahko na prostem ali doma na sobnem kolesu, sami ali v družbi. Lani so ljudje po vsem svetu kolesarili prvič in presegli cilj 40.075 kilometrov, kolikor je obseg Zemlje, in to kar štirikrat, sporoča Ozara Slovenija. Skupno so kolesarji pritiskali na pedala na 196.282 kilometrih, od tega so jih v Sloveniji prekolesarili 40.000.

Prekolesarjene kilometre med 10. avgustom in 10. septembrom udeleženci sporočijo prek spletnega obrazca na spletnih straneh organizatorjev, nato pa prejmejo potrdilo o sodelovanju.

Kako preprečiti samomor?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, a samomorov naj bi bilo celo še več, saj zaradi stigme, ki je povezana s samomorom, prihaja tudi do prikrivanja smrti, ki so posledice samomora.

Svetovni dan preprečevanja samomora zaznamujemo od leta 2003. Letošnje geslo dneva pa je Podajmo roko - rešimo življenje, ki spodbuja k razmišljanju o tem, kakšno vlogo imata pomoč in podpora pri preprečevanju samomora.

Ljudem v stiski lahko pomagamo, če se z njimi pogovarjamo o njihovem počutju, jih poslušamo in jim pokažemo, da nam je mar zanje in nas skrbi. Prav trdne in pristne vezi med ljudmi delujejo varovalno, medtem ko osamljenost poveča tveganje za samomor.

Pomoč in pozornost pa potrebujejo tudi tisti, ki so svoje bližnje izgubili zaradi samomora. »Biti tam za nekoga, ki je v stiski, biti z njim in ob njem, lahko reši življenje ali olajša stisko,« so navedli v sporočilu za javnost.



Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh