Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočila SŠK za 1. in 2. november

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 10. 2020 / 14:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2020 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočila SŠK za 1. in 2. november

Priporočila SŠK za 1. in 2. november

Škofje duhovnikom priporočajo blagoslov vseh grobov na pokopališču z enega mesta, a brez navzočih vernikov.

Duhovnikom škofje priporočajo, naj ne blagoslavljajo posameznih grobov, temveč naj vse grobove na pokopališču – brez navzočnosti vernikov – blagoslovijo z enega mesta. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski škofje ordinariji so že v osveženih navodilih za čas epidemije novega koronavirusa, ki so v veljavo stopila minuli petek, poudarili, da letos na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov na pokopališčih in cerkvah, prav tako ne organizirana molitev vernikov.

Temeljitejša priporočila SŠK

Škofje so tedaj zapisali, naj duhovnik sam blagoslovi pokopališče pri pokopališki kapeli ali pri vhodu in hkrati povabi vernike, naj v domačem krogu molijo – denimo rožni venec – za rajne. Včeraj pa je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) objavila še temeljitejša priporočila za obhajanje obeh praznikov v času epidemije novega koronavirusa.

Brez navzočnosti vernikov

Duhovnikom škofje priporočajo, naj ne blagoslavljajo posameznih grobov, temveč naj vse grobove na pokopališču – brez navzočnosti vernikov – blagoslovijo z enega mesta, denimo ob vhodu, pri pokopališki kapeli ali cerkvi, križu ali vežici. Blagoslov naj spremlja zvonjenje zvonov župnijske cerkve ali pokopaliških kapel, da bodo verniki doma lažje z molitvijo spremljali to sveto opravilo.

Brez obiskov svojcev in prijateljev

Vernike pa škofje nagovarjajo, naj zaradi zdravstvenih razmer ob obeh praznikih opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev, temveč naj zasebno ali s člani družine oziroma skupnega gospodinjstva obiščejo grobove v domači župniji ali znotraj svoje statistične regije in tam molijo za rajne.


Namesto nakupa sveč in cvetja naj verniki pri domačem duhovniku darujejo za svete maše, priporočajo škofje. FOTO: Tatjana Splichal


Namesto sveč in cvetja mašni darovi

Namesto nakupa sveč in cvetja naj pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za pokojne svojce, za zdravje v družini, za srečen zakon, za blagoslov pri delu, za šolski uspeh, za starše ali prijatelje …). Župniki naj po e-pošti, spletu in družbenih omrežjih povabijo župljane k darovanju za mašne intencije in za vzdrževanje župnije.

Podaljšani popolni odpustek

Škofje vernike še spodbujajo, naj med prazniki v domači župniji opravijo sv. spoved, prejmejo sv. obhajilo, darujejo za maše za pokojne, opravijo dobro delo in prejmejo odpustek. Zaradi trenutnih razmer je popolni odpustek za verne rajne podaljšan za ves mesec november. Župnike pa vabijo, naj predlog družinske molitve za pokojne za oba praznična večera objavijo na župnijskih spletnih straneh.

Zvonovi na predvečer praznikov

Na predvečer obeh praznikov naj se, še vabijo škofje, ob 18. uri oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah in povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (denimo rožni venec). Na koncu pa še enkrat pozivajo duhovnike, redovnice, redovnike in vernike k doslednemu uresničevanju državnih in cerkvenih navodil za preprečevanje epidemije in ohranitev lastnega zdravja in zdravja drugih.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

Komentar: Splet-enost dogajanja

Razlog za upanje v pandemiji

Maše z verniki niso dovoljene nikjer več

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh