Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pripoved o veri in zorenju slovenskega naroda

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 13. 05. 2014 / 14:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pripoved o veri in zorenju slovenskega naroda

Pripoved o veri in zorenju slovenskega naroda

Na Brezjah predstavili novo monografijo Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah, knjigo založbe Družina je uredil Jože Dežman.

Pred 200 leti je slikar Leopold Layer naslikal podobo brezjanske Marije Pomagaj. Za uvod v jubilejno leto milostne podobe, ki bo doseglo vrh 24. maja, so danes dopoldne na Brezjah predstavili novo monografijo Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah, zvečer ob 19. uri pa bodo v Gorenjskem muzeju v Kranju na to temo odprli še razstavo.


Novo monografijo so predstavili urednik Jože Dežman, direktor Družine Tone Rode in gvardijan p. Robert Bahčič (foto:Tatjana Splichal)


Dežman: »Zgodbe o milostnih ozdravitvah bi morali natančneje raziskati. Kot to delajo v Lurdu.«

»Knjiga prinaša pripoved o čaščenju Marije Pomagaj, o velikih slovenskih krščanskih shodih, milostnih ozdravitvah, romarski kulturi in umetnostnih zakladih Brezij,« je na tiskovni konferenci dejal urednik Jože Dežman, ki z Brezjami sodeluje že od leta 1995. Knjiga, ki bi jo bolj kot zbornik ali monografijo lahko imenovali »malo boljši priročnik«, kot je dejal Dežman, ima 200 strani, v njej je več kot 370 izbranih fotografij, listin, prilog, prek zapisov dvanajstih strokovnjakov in poznavalcev Brezij pa je »imenitna pripoved o češčenju Marije Pomagaj, o zgodovinskem razvoju češčenja s pričevanji, o velikih slovenskih katoliških shodih, romarski kulturi in umetnostnih zakladih Brezij. V knjigi so predstavljene zgodbe uslišanj in milostnih ozdravitev od leta 1863 naprej. »Te zgodbe bi morali bolje raziskati,« je dejal Dežman, saj v nasprotju z Lurdom na Brezjah namreč skoraj ni bilo medicinskih raziskav o čudežih. »Nedvomno pa so tudi tukaj izpričani čudeži, milosti in vse dobro, kar vera v nenasilje, sožitje in odpuščanje prinaša s seboj,« je poudaril Dežman in predstavil posamezna poglavja v knjigi, ki so, kot je dejal, »le nekakšen začetek, še marsičesa o Brezjah ne vemo in bo treba še raziskati.«


Jože Dežman: »Slovenci smo pozabili na besedi hvala in prosim. Tega se učimo na Brezjah.«(foto: Tatjana Splichal)

Rode: »Knjiga je Mariji v čast in Slovencem v veselje in ponos«

»Okoli Marije znamo stopiti skupaj, znamo dati iz sebe najbolj pristno, kar Slovenci premoremo,« je dejal direktor založbe Družina, ki je knjigo izdala ob tesnem sodelovanju Frančiškanskega samostana Brezje in Gorenjskega muzeja. »S ponosom rečem, da je Marija Pomagaj slovenska Marija. Častimo jo doma in po vsem svetu.« je povzel vsebino knjige tudi p. Robert Bahčič, gvardijan brezjanskega samostana in izzval direktorja Družine, da kot sin slovenskih izseljencev pove izkušnjo srečevanja z Brezjami v daljni Argentini. »Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev je tudi kraljica izseljencev,« je pritrdil rode in se spomnil vsakoletnega romanja na »argentinske Brezje«, v Lujan v okolici Buenos Airesa. »Slovenci so k brezjanski Mariji v Lujan romali že pred vojno, se pravi ima romanje tradicijo že dlje kot 80 let.« Rode je povedal, da romajo v maju, v bližini praznika Fatimske Marije. »Letošnje romanje je bilo v nedeljo. V duhu sem bil povezan z njimi.«

Zvečer bodo v Gorenjskem muzeju odprli še razstavo, ki bo le v »prostor preneseno gradivo iz knjige«, kot pravi Dežman. Poleg dokumentov in votivnih podob, fotografij in drugega slikovnega, fotografskega in filmskega gradiva bodo na ogled tudi dragoceni predmeti, ki so jih znani romarji ali umetniki prinesli oziroma ustvarili posebej za brezjansko Marijo. Odprtje razstave bo ob 19. uri, vabljeni.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh