Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi jesenski sad - revija Praznična!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 09. 2016 / 11:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi jesenski sad - revija Praznična!

Prvi jesenski sad - revija Praznična!

Jesen prihaja s svojimi plodovi. Eden izmed njih je tudi jesenska številka revije Praznična.
Otroci so že zasedli šolske klopi, trgatev je pred vrati, dopustniki so se vrnili s počitnic in čas je, da se znova zberemo in pogumno stopi novim izzivom naproti. Jesen prihaja s svojimi plodovi. Eden izmed njih je tudi jesenska številka revije Praznična, v kateri pišemo o vrednotah v šolah, družbi, politiki, v poklicnem življenju in družinskem okolju, o vzgoji za skupne vrednote.

»Če nimamo jasno oblikovanega sistema vrednot, nas premetava sem in tja, hitro podležemo skušnjavam pohlepa, egoizma, hlastanja za materialnimi dobrinami,« v uvodu opozarja Manica Ferenc. »Naj bo letošnja jesen priložnost, da se izprašamo, kdo smo, kaj želimo biti, da si postavimo lestvico vrednot in popravimo, kar je bilo doslej narobe.« Podobno meni ob začetku novega šolskega leta tudi teolog in pedagog dr. Roman Globokar: »Vsak začetek je priložnost, da izboljšamo tisto, kar se nam zdi, da v zadnjem času ni najbolje delovalo.«

Kakšne skrbi in radosti prinaša ravnateljevanje v osnovni šoli, nam je povedal Roman Brunšek, ravnateljem Osnovne šole Škofljica, ki je z nekaj več kot 1000 vpisanimi učenci ena večjih osnovnih šol v Sloveniji. Z Igorjem Arihom, strokovnjakom za komunikacije, pa smo se pogovarjali o vrednotah in odnosih. Kako je s tem v politiki, nam je pojasnila Iva Dimic, poslanka Nove Slovenije – krščanskih demokratov, ki ima med poslanskimi kolegicami tudi največ otrok – kar pet.

Španska novinarka Natalia Sanmartin Fenollera nam je razkrila, kako je model Evropske unije, smernice sodobnega gospodarstva ter upoštevanje antičnih in srednjeveških civilizacij predstavila v svojemu romanu Prebujenje gospodične Prim, ki ga je v slovenščini izdala Založba Družina. Avtorica je na povabilo založbe Slovenijo obiskala letošnjo pomlad in nam opisala svet, v katerem živi, in tisti, ki ga je v romanu ustvarila sama. Meni, da uspeh ni edino merilo v življenju. Prav o tem smo razmišljali tudi mi v članku Delo in čas za ustvarjalne trenutke.

Trgatev je ena izmed najbolj pričakovanih dogodkov jeseni. Še posebej se je veselijo tisti, ki se s trto poklicno ukvarjajo. To niso nujno vinarji, temveč tudi vinarke. Štiri nekdanje vinske kraljice Slovenije so se v svoji ljubezni do žlahtne kapljice združile in ustvarile blagovno znamko Kraljica, pod katero najdemo vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih območij: Primorske, Podravja in Posavja.

Dokler je še dovolj toplo in suho, se lahko odpravimo na izlet. Če se konec poletja ne morete posloviti od vodnih lepot in radosti, obiščite katerega od slapov Loške Koritnice. 800-letnica prve omembe Šmarne gore pa vabi na to ljubljansko priljubljeno romarsko pot. Spoznajte njeno kulturno dediščino in dobrote, ki jih pripravljajo v gostilni Ledinek.

Obletnico praznuje tudi molitev za mir v Assisiju, in sicer 30 let. Tema jubilejnega srečanja bo »Žeja po miru. Vere in kulture v dialogu«. Ob jubileju so v Assisiju pripravili razstavo, ki bo s slovenskih pridihom obiskala tudi Galerijo Družina. Vabljeni na odprtje 20. oktobra. Kaj še se dogaja v Sloveniji jeseni, si preberite v rubriki Praznična povabila.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh