Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava ob 45 letih Mavrice

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 01. 2016 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava ob 45 letih Mavrice

Razstava ob 45 letih Mavrice

Odprtje razstave bo v četrtek, 7. januarja, ob 18. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Uredništvo edine otroške katoliške revije v Sloveniji – Mavrice – je ob 45-letnici revije pripravilo razstavo 45 let Mavrice. Odprtje razstave bo v četrtek, 7. januarja, ob 18. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Razstavljena bodo dela 27 priznanih slovenskih ustvarjalcev, ki že vrsto let s svojimi ilustracijami bogatijo Mavrico. Večer bo s pesmimi popestril otroški zborček pod vodstvom Marte Habe.

Razstava bo odprta od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah od 9. do 13. ure, in sicer do sobote 22. januarja.

Kako je nastala Mavrica?

Ideja za revijo, ki bi otrokom pojasnila mnoga življenjska in verska vprašanja, se je rodila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1967 je izšla priloga Družine pod imenom Malim. Bralci so jo dobro sprejeli, zato je bilo jasno, da je samostojna revija potrebna.

Prva številka revije Mavrica je izšla januarja 1972. Sčasoma se je spreminjala, vendar njeno poslanstvo je ostalo isto: otrokom in njihovim staršem ter vzgojiteljem v besedi in sliki govoriti o lepoti, pravici, resnici, dobroti ter velikem in večnem prijateljstvu med Bogom in ljudmi.

Začetni vodja in prvi urednik Mavrice je bil prelat Jože Bertoncelj. Naslov revije so izbrali otroci. Mavrica je simbol barvitosti, igrivosti, lepote, mogočnosti, je pa tudi znamenje zaveze med človekom in Bogom. Prve izdaje revije so bile
tiskane črno-belo, le naslovnica, nekaj zgodb in svetopisemske zgodbe so bile tiskane barvno. V veliko pomoč pri delu g. Bertonclju je bil dolga leta takratni kaplan Ciril Tomc.

Spremembe

Dvakrat se je skozi zgodovino spremenil format revije, prvič z novo urednico Miro Dobravec leta 1998, ko je postal manjši, nato leta 2006 z novo urednico Melito Košir, ko je Mavrica dobila sedanjo obliko.

Spremenila sta se tudi obseg in način izhajanja. Do leta 1976 je letno izšlo 12 številk revije, nato pa 10, in sicer v skladu s šolskim letom, ki traja od septembra do junija.

Kaj pa prihodnost?

Mavrica gleda naprej in snuje, kako bi lahko še nagovorila otroke. Razmišlja o drobni prilogi za najmlajše v Mavrici, o tesnejšem sodelovanju z zamejskimi otroki, o novih knjigah … Sanja o novih zgodbah, pesmih, ugankah, izštevankah … ki pa so spletene iz istega prediva, kot je stkana Mavrica že vseh 45 let: vse tiho govorijo o lepoti, pravici, dobroti in zgodbi velikega, večnega prijateljstva med Bogom in ljudmi.

Preberite tudi:

Se še spomnite teh naslovnic?


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh