Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Glavan obiskal prizadeta območja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 14. 06. 2018 / 11:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2018 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Glavan obiskal prizadeta območja

Srečal se je z županjo, gasilci in ljudmi, ki jim je neurje s točo povzročilo največ škode.
V znak podpore in solidarnosti s prizadetimi zaradi petkovega neurja z močno točo je v sredo, 13. junija, popoldan novomeški škof Andrej Glavan skupaj s črnomaljskim župnikom Gregorjem Kunejem, generalnim tajnikom Slovenske karitas Cvetom Uršičem, predsednikom Škofijske karitas Novo mesto Cirilom Murnom in tajnico Župnijske karitas Črnomelj Ano Pavlakovič obiskal operativni štab civilne zaščite v gasilskem domu v Črnomlju.

Strehe čakajo strešnike

Tam se je srečal z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič, poveljnikom gasilske enote Jožetom Vrščajem in z vključenimi v reševanje nujnih razmer. Županja je škofu na kratko predstavila obseg škode, način reševanja nastale situacije in kakšna pomoč je zdaj najbolj potrebna.

Najbolj so poškodovane strehe, ki so jih gasilci do sedaj pokrili s folijami. Hkrati je že stekla tudi akcija nabave strešnikov. Poleg javnih in gospodarskih objektov so najbolj prizadeti stanovanjski objekti, kmečka poslopja in kmetijski pridelek posameznikov.

Škof Glavan domačinom izrazil svojo bližino in pomoč

Gospod škof se je zahvalil vsem interventnim skupinam, ki so hitro in odločno premagovale nastale težave. Škof je v nadaljevanju obiskal še najbolj prizadete vasi, se srečal s tamkajšnjimi prebivalci in jim izrazil svojo bližino in pomoč. Obiskal je tudi najbolj prizadeto podružnično cerkev sv. Sebastijana v Mestni Lozi, ki je bila pred nekaj leti popolnoma obnovljena, v neurju pa je ostala brez strehe, notranjost pa je prizadeta od zamakanja.

Več o škodi na cerkvah si preberite v članku »Kdor hitro pomaga, dvakrat pomaga«.


Več kot 20-milijonska škoda



Skupna škoda po zdajšnjih ocenah presega 20 milijonov evrov, od tega na stanovanjskih objektih 6 milijonov, na gospodarskih objektih 4 milijone in na industrijskih objektih 6,5 milijonov evrov. V dobrodelni akciji s prostovoljnim zbiranjem sredstev se je prek mreže Karitas doslej zbralo že okoli 40.000 evrov. V dogovoru med Občino Črnomelj, Centrom za socialno delo, mrežo Karitas (Slovenska, Škofijska in Župnijska karitas) in Rdečim križem se bo vsa prispela pomoč v prihodnjih tednih koordinirano razdelila med prizadete, da ne bi prišlo do situacij podvajanja podeljenih sredstev, nekateri pa bi ostali povsem brez pomoči.



Pomoč in prijava škode

Darovalci lahko darove nakažejo na Slovensko karitas. Ta je tudi že objavila obrazec za prijavo škode. Na voljo pa so tudi v župnijski cerkvi v Črnomlju in Dragatušu in v župnijski pisarni Črnomelj. Pri izpolnjevanju obrazca pomagajo tudi sodelavci Karitas.



Pomoč se bo v naslednjih dneh, tednih in mesecih po lokalni mreži karitas (Župnijska karitas Črnomelj) delila glede na prispele prošnje in potrebe prizadetih družin. Po dozdajšnjih podatkih skupna škoda zaradi neurja znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Donacija škofije in Slovenske karitas

V petek, 8. junija, popoldan je hudo neurje s točo (v velikosti teniške žogice) prizadelo Belo Krajino. Najbolj so bili prizadeti kraji Svibnik, Dolnja Paka, Talčji Vrh v okolici Črnomlja. Prošnji Župnijske karitas Črnomelj za pomoč so se takoj odzvali Škofija Novo mesto z donacijo 10.000 €, Slovenska karitas z 10.000 € pomoči iz interventnega sklada in mnogi posamezniki, ki so na račun Župnijske karitas do sedaj prispevali skupaj 12.000 €. Zbiralna akcija pa poteka tudi na ravni Slovenske karitas in drugih dobrodelnih ustanov.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh