Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno na Češnjicah

Za vas piše:
K. C.
Objava: 17. 07. 2017 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesno na Češnjicah

Na god Karmelske Matere Božje je nadškof Stanislav Zore v Češnjicah blagoslovil obnovljen oltar, ambon in tlak.

Župnijska cerkev Karmelske Matere Božje, foto: Marjan Smerke

Na god Karmelske Matere Božje, v nedeljo, 16. julija, je bila kot vsako leto osrednja slovesnost v Sori, letošnji praznik pa si bodo dobro zapomnili tudi župljani župnije Češnjice nad Blagovico, ki je posvečena prav Karmelski Materi Božji.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v župnijski cerkvi daroval mašo, med katero je blagoslovil obnovljen oltar, ambon in tlak. V župniji Češnjice je sicer glavni shod v nedeljo po godu Karmelske Matere božje. Letos župnija praznuje svojo 230-letnico.

»Trdno sem prepričan, da je vsak gospodar dovolj spreten, da more izdelati prostor za božjo besedo v domači hiši. Kakor so naši predniki imeli bogkov kot in v njem križ in svete podobe, verjamem, da imate to še danes, tako imamo mi danes možnost, da imamo kot, prostor božje besede v domači hiši. Da greš mimo nje in se ustaviš za trenutek, vzameš s seboj stavek ali dva in dovoliš, da oblikuje tvoje življenje in tvoje življenje postaja rodovitno, kakor je rodovitna božja beseda. Tvoje življenje postaja učinkovito, kakor je učinkovita božja beseda, vendar je za to učinkovitost potreben čas. Kakor kmet ve, da mora miniti celo poletje, da iz setve zraste žetev, tako tudi kristjan ve, da od danes na jutri ne bo postal čisto drugačen. Če pa bo sejal in potrpežljivo čakal danes in jutri in pojutrišnjem, bo božja beseda iz njega naredila človeka, ki živi po božji volji,« je nadškof Zore zbrane povabil, da naj zaupajo v Gospoda.

Župnijska cerkev s kipom Karmelske Marije z Jezusom je bila zgrajena sredi 18. stoletja in posvečena 20. julija 1755. Po njej hribu, na katerem stoji, pravijo Karmelska gora. Stranska oltarja v ladijskih nišah sta posvečena sv. Florijanu in sv. Družini. Krasijo ju slike mojstra Leopolda Layerja.

Prva cerkev na tem kraju se omenja že leta 1471. Bila je obdana z močnim obzidjem, da so se k njej pred Turki zatekli naši ljudje. Tod mimo je vodila znana srednjeveška pot na Štajersko in tudi Turki so drveli po njej, ko so plenili po Sloveniji.

Ob lepem vremenu je od cerkve lep razgled: kot na dlani se vidi ljubljanski grad, velik del ljubljanske kotline in osrednjega hribovja naše domovine.

Povzeto po Radio Ognjišče, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh