Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob 24. obletnici plebiscita

Objava: 07. 11. 2014 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesnost ob 24. obletnici plebiscita

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve drevi v Centru za obrambno usposabljanje ministrstva za obrambo v Poljčah pripravlja slovesnost ob 24. obletnici plebiscita.

Brez Demosa ne bi bilo slovenske države, pravi Aleš Hojs. Foto: Tatjana Splichal

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve drevi v Centru za obrambno usposabljanje ministrstva za obrambo v Poljčah pripravlja slovesno obeležitev odločitve o slovenski samostojnosti. Na prireditvi ob 24. obletnici odločitve za razpis plebiscita bo slavnostni govornik Peter Vencelj.

Vsakoletne prireditve v Poljčah se udeležujejo številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije. Letos jih bosta uvodoma nagovorila radovljiški župan Ciril Globočnik in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. Slavnostni govornik pa bo nekdanji državni sekretar, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Vencelj.

V Poljčah so se 9. in 10. novembra 1990 zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci ter sklenili, da bodo poslanci Skupščine Republike Slovenije do 20. novembra sprejeli vse zakonske in podzakonske akte ter za 23. december razpisali vseljudski referendum, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije.

Kot so na sredini novinarski konferenci ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu in ustanovitve Demosa spomnili predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, brez Demosa ne bi bilo slovenske države. "Demos je bil tisti, ki se je odločil za osamosvojitev in jo tudi izpeljal," je opozoril Hojs.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve si po Hojsovih besedah želijo, da takratni dogodki ne bi odšli v pozabo. Zato vsako leto v Poljčah pripravijo obeležitev obletnice za razpis referenduma.

Vir: STA

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh