Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda je v resnici

Objava: 04. 06. 2020 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2020 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svoboda je v resnici

Zvesta dopisnica Družine Cilka Avsenik je svoja razmišljanja strnila v knjigo z naslovom Svoboda je v resnici.
Zvesta dopisnica Družine Cilka Avsenik je svoja razmišljanja strnila v knjigo z naslovom Svoboda je v resnici. Prispevke za knjigo je zbral in uredil njen sin Peter, avtorico je predstavil kardinal Franc Rode, spremno besedo pa je napisal nekdanji urednik Družine Franci Petrič, ki je razmišljanja Cilke Avsenik pri svojem delu prebiral vrsto let.

Kako so se mu vtisnile v spomin, si lahko preberete v spodnjem odlomku.

»Ko zdaj prebiramo izbor njenih prispevkov, v njenih zapisih bralci prepoznavamo tridesetletno obdobje življenja slovenskega kristjana, ki ga zaznamujejo sekularizacija, potrošništvo, etični permisivizem, individualizem, novodobni kapitalizem, odkrito sovraštvo do krščanstva, pa tudi notranje težave Cerkve v soočenju z novo stvarnostjo, prepoznavamo v tem veliko ljubezen do vere, domovine in Cerkve.

Gospa Cilka ni le neprizadeto in od strani opazovala dogajanja v naši družbi, ampak je svoja razmišljanja in videnja delila z bralci Družine. Kot mati in pedagoginja je znala resno in poglobljeno pisati o vsem, kar je brala v Družini ali slišala drugod in se ji je zdelo, da potrebuje odmev in osebno noto kristjana.

Kot dolgoletni urednik bi ji rad izrekel zahvalo za zvestobo tedniku Družina, potrpežljivo in razumevajoče sprejemanje uredniških odločitev, ki včasih za avtorja niso prijetni, saj mora urednik večkrat poseči tudi »s škarjami«, da želeni članek zagleda objavo … Gospa Cilka ni bila nikoli užaljena, ni kazala slabe volje in je znala sprejeti neprijetno urednikovo »stisko s prostorom« v časopisu. Po drugi strani pa je vztrajala pri svojih pogledih in stališčih in me s to vztrajno potrpežljivostjo večkrat tudi »razorožila«.

Ko gospe Cilki in njenemu sinu Petru, ki je prevzel zahtevno delo zbiranja in urejanja prispevkov za knjigo, izrekam priznanje in zahvalo za dolgoletno plodno sodelovanje z Družino, se veselim, ker te misli izhajajo v Družinini založbi tudi v knjižni obliki in bodo plemenitile tudi prihodnje rodove. Za našo prihodnost gre, svobodno in resnično, zato so tukaj zapisane besede tako pomembne.«

Bralci Družine ste gotovo že brali njene prispevke, ki jih Cilka Avsenik piše vse od leta 1995. Kakšna so njena prepričanja, razmišljanja o aktualnih dogodkih in kako sama vidi odnos javnosti do vere in kristjanov, lahko še vedno preberete v kateri izmed novih Družin. Še bolj pa boste dopisnico spoznali skozi njene zbrane in urejene prispevke v knjigi Svoboda je v resnici.

Naročite jo lahko po telefonu 01/360-28-28, e-naslovu narocila@druzina.si ali v naši spletni trgovini. Lahko pa nas tudi obiščete v eni od šestih Družininih knjigarn po vsej Sloveniji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh