Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomaževa proslava 2018

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 03. 2018 / 12:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tomaževa proslava 2018

V ponedeljek, 5. marca, je bila na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani Tomaževa proslava.

V ponedeljek, 5. marca, je bila na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani Tomaževa proslava. Začela se je z mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit in veliki kancler Teološke fakultete Stanislav Zore.

Teologija mora biti odprtega srca

Nadškof Zore je v pridigi poudaril prazničnost današnjega dne, predvsem za diplomante in magistre. Spomnil se je obiska Ad limina apostolorum v Rimu, kjer so se škofje srečali tudi s papežem Frančiškom, ki poudarja pomembnost dobrega teološkega študija za življenje vere in za dejavno Cerkev v posameznem narodu. »Ta spodbuda nas vse opominja, da je celotno delovanje Teološke fakultete namenjeno evangelizaciji. Vsak profesor je poklican, da iz dneva v dan, iz semestra v semester vedno bolj postaja ne samo strokovnjak svojega področja, ampak oznanjevalec in skrbnik vere študentov in širše. Prav tako pa je tudi vsak študent poklican k preseganju pridobivanja znanja zgolj znotraj študijskega procesa, ampak mora biti vsako seganje po knjigi ali brskanje po spletu obenem tudi želja po poglobitvi odnosa z Bogom, da bo kot diplomirani teolog lahko pomagal do vere drugim.«



Omenil je tudi knjigo o papežu Frančišku in njegovi teologiji Žebelj in ključ ter dejal, da mora teologija ogreti srce in ga odpreti za Boga in za drugega. »Kajti če ima osnovna teologija, če ima sploh vsa teologija svoj smisel, ga ima zaradi tega, ker nam omogoči vstopiti v Božje srce, v Jezusovo srce, pomaga nam, da se odpremo bližnjemu in ljubezni.«

Dodal je, da je teologija brez vere nemogoča, saj teologija pripada sami poti vere, ki išče najgloblji trenutek Božjega razsvetljenja. K teologiji pa spada tudi ponižnost, poleg tega pa je skladna obliko vere, ki jo goji Cerkev.

Ob koncu je nadškof Zore profesorje in študente povabil, naj jih teološki študij vedno znova vodi na kolena pred Gospoda, iz te drže na kolenih pa se naj potem porajajo nova teološka spoznanja.

Pri maši in na slavnostni akademiji so sodelovali Mešani pevski zbor študentov TEOF pod vodstvom as. dr. Cecilije Oblonšek, Zbor bogoslovnega semenišča Ljubljana pod vodstvom as. dr. Matjaža Celarja in Zbor Gimnazije Želimlje pod vodstvom prof. Polone Stegu.

Obleka ali listina ne pomaga, če ni trdnosti in zakoreninjenosti



Maši je na fakulteti sledila slavnostna akademija, na kateri je slavnostni nagovor z naslovom »In boste moje priče« (Apd 1,8) imel prof. dr. Janez Vodičar. Na proslavi so študentje prejeli diplome, priznanja in Tomaževe nagrade.

»Če hočem biti katehet, pastoralni delavec za druge in z drugimi, potem se ne morem skriti za neko oznanilo, za neko objektivno vsebino, ampak moram biti ta vsebina, o kateri govori, jo oznanja, del njega samega. Samo na tak način bo živel iz ljubezni in z ljubeznijo svojo poklicanost, saj Bog vedno uporablja le človeškega pripovedovalca,« je dejal in dodal: »Lahko si je nadeti kravato, lahko se je obleči v talar, še lažje je komu mahati pred nosom s tako ali drugačno doktorsko, magistrsko, diplomsko ali zaključno listino, se skriti za tak ali drugačen naslov. Vedno znova pa se bodo ljudje spraševali, kaj stoji za tem. Nobena obleka ali listina ne bo pomagala, če ne bomo imeli v sebi trdnosti in zakoreninjenosti,« je sporočal mladim poslušalcem. »Kot je sveta mati Terezija v preprostem dejstvu, da je ob pravem trenutku dobila zdravilo, ki ga je kdo potreboval, videla znamenje Boga in bi kdo pri tem le zamahnil z roko, da pač gre le za naključje, je tudi pridigar in katehet poklican k temu pričevanju. Pričevanju, ki bo temeljilo na dejstvih preteklosti in interpretirano z resnico ljubeče skrbi za prihodnost vseh ljudi.«


Ljubljanski nadškof Stanislav Zore, br. Jona (Janez) Vene, dekan Teološke fakultete Robert Petkovšek in mentor pri magistrskem delu doc. dr. Mari Jože Osredkar.

Slavljencem je položil na srce, da so poklicani, da pričujejo, kako resnica ni le dejstvo, ampak se mora od nje živeti. »Svetu, ki raziskuje, dodajte svet, ki upa. Svetu, ki uživa, vrnite svet odgovornosti.«

»Ponovno vračanje Boga je lahko bučno in na krilih uničenja, lahko pa je v pričevanju teh, ki se odgovorno sprašujejo, kaj bomo počeli s še tako veliko znanstveno objektivno resnico. Kdor bo tako pričeval, stal za temeljno resnico skrbi in zavzetosti za druge, bo dosegel namen tako kateheze kot homilije.« Prisotnim je zaželel, da bi bili vedno ta vitki vrč poln božje krvi, ki naj odžeja z resnico zavzetosti za življenje vseh ljudi.

Tomaževa nagrada br. Jonu Venetu



Sledila je podelitev diplomskih in magistrskih listin ter potrdil o sklepu študija. Tomaževo nagrado za magistrsko delo je prejel br. Jona (Janez) Vene. Študij na prvi stopnji je končalo 20, študij na drugi stopnji pa 49 študentov. Znanstvene naslove je doseglo šest doktorjev znanosti. Programe za izpopolnjevanje je uspešno končalo 61 udeležencev.

Jubilantu profesorju dr. Rafku Valenčiču pa je dekan izročil znanstveno monografijo, ki je izšla ob njegovem življenjskem jubileju.

Tomaževa proslava,pridiga nadškof Stanislav Zore,5.3.2018.docTomaževa proslava,pridiga nadškof Stanislav Zore,5.3.2018.docTomaževa proslava,Janez Vodičar,5.3.2018.docTomaževa proslava,Janez Vodičar,5.3.2018.doc

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh