Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trpljenje in gorje ne smeta ostati med štirimi stenami

Objava: 12. 03. 2018 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2018 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trpljenje in gorje ne smeta ostati med štirimi stenami

Pri Svetogorski kraljici so molili za vse, ki trpijo zaradi alkohola.

Postna pobuda Slovenske karitas »40 dni brez alkohola« vključuje tudi križev pot in mašo na Sveti Gori nad Gorico. Križev pot iz Prevala se v Svetogorski hrib vije vsako postno nedeljo, udeleži se ga veliko ljudi, vsak s svojim namenom, prošnjo ali zahvalo. Na četrto postno nedeljo se mnogi pridružijo tudi zaradi stisk, ki jih sami ali njihovi družinski člani, prijatelji in znanci doživljajo zaradi alkohola.

Kljub slabemu vremenu je veliko ljudi vztrajalo in premišljevalo križev pot in molilo rožni venec. Navzoče je od postaje do postaje, od križa do križa, z izbranim besedilom nagovarjal predsednik Goriške območne karitas Cvetko Valič. Sledila je maša v Svetogorski baziliki, ki jo je ob somaševanju gospoda Valiča daroval gospod škof Metod Pirih.

Zasvojenosti ne smemo prikrivati


Kot čuteči oče je nagovoril zbrane in med drugim povedal: »Danes smo prišli na Sveto Goro s posebnim namenom, da molimo in prosimo za tiste, ki po naših družinah trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti. Vsem tem ljudem hočemo biti blizu, z njimi solidarni, do njih pozorni, obzirni, sočutni, usmiljeni, dobrohotni, pripravljeni z njimi sodelovati in jim pomagati.«

Nadalje je poudaril, da te zasvojenosti ne smemo prikrivati, premagati moramo sram in ponižanje. Trpljenje in gorje ne smeta ostati med štirimi stenami. Potreben je pogum, da svojo stisko ali stisko bližnjega zaupamo sorodniku, prijatelju, sodelavcu, zdravstvenemu osebju, duhovniku in ne nazadnje Bogu v zaupni molitvi in prošnji za pomoč, razsvetljenje in tolažbo.

Škof Metod je vsem zagotovil, da je Božja ljubezen neizmerna, katero moramo sprejeti in vanjo verovati, zato je prosil Svetogorsko Mater Božjo, da posreduje pri Gospodu za usmiljenje in milost.

Nična toleranca ne le 40 dni v letu

Ob koncu se je generalni tajnik Slovenske karitas gospod Cveto Uršič zahvalil vsem, ki že vrsto let pomagajo k širjenju pobude »40 dni brez alkohola«, vendar je dodal: »Bodite pozorni in solidarni tudi vse druge dni v letu in opozarjajte na nično toleranco alkohola za vse udeležence v prometu.« Poudaril je, da se moramo povezovati z vsemi organizacijami in posamezniki, ki si prizadevajo za resnično veselje brez alkohola.

Preberite tudi:

Mlad, vesel in pogumen brez alkohola

Odložimo težke nahrbtnike

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh