Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umorjeni nadškof Romero razglašen za blaženega

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 05. 2015 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umorjeni nadškof Romero razglašen za blaženega

Slovesnosti v San Salvadorju se je udeležilo več sto tisoč vernikov.

Leta 1980 umorjenega nadškofa Oscarja Romera so minulo soboto med slovesnim bogoslužjem na prostem v njegovem škofovskem mestu San Salvadorju razglasili za blaženega. Slovesnosti se je po tamkajšnjih ocenah udeležilo okoli 300.000 ljudi. Bogoslužje na trgu »El Salvador del Mundo« sta obhajala prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato, in nadškof iz rimske kurije, Vincenzo Paglia, ki je kot odvetnik vodil beatifikacijski postopek za umorjenega nadškofa.



Po uradnem branju beatifikacijskega dekreta so na trgu razkrili velik portret Oscarja Romera. Osem duhovnikov je preko trga v steklenem relikviariju prineslo s krvjo zamazano Romerovo srajco, ki so se je skušali dotakniti številni verniki. Nadškofa so pred 35 leti umorili med obhajanjem bogoslužja. Spomin na Romera je še vedno zelo živ, ubogim in izločenim pa prinaša tolažbo, je kardinal Amato dejal v svojem nagovoru. Blaženi je bil dober duhovnik in moder škof, predvsem pa kreposten mož, ki je ljubil Jezusa. Njegovo prizadevanje za revne je temeljilo na evangeliju, ne na ideologiji, je pojasnil kardinal. Romero, ki ga je označil kot »preroka ljubezni do bližnjega in Božje ljubezni«, zato ni simbol delitve, ampak simbol miru in bratstva.

Papež Frančišek je Romera v pozdravnem sporočilu označil za »enega najboljših sinov Cerkve«. Nadškof je kot mučenec vero in krščansko usmiljenje s svojim življenjem izpričal do skrajnosti. »V težkih časih sožitja je msgr. Romeru uspelo, da je svojo čredo vodil, branil in varoval, v zvestobi veri in v občestvu s Cerkvijo«, je zapisal papež.

Že minuli petek, na predvečer slovesne beatifikacije, se je kljub silovitemu deževju v San Salvadorju zbralo več tisoč ljudi, ki so se udeležili procesije z lučkami. Med večernim bogoslužjem, ki je sledilo, je kardinal Oscar Rodrgiuez iz Hondurasa vse duhovnike pozval, naj pri svojem vsakodnevnem delu sledijo zgledu nadškofa Romera. Kri mučenca ni bila prelita zaman, je po navedbah krajevnih medijev poudaril kardinal Rodriguez. Številni verniki so prenočili kar na prostem in so sodelovali pri molitvenem bdenju, ki je trajalo v zgodnje jutranje ure na dan beatifikacije.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh