Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Libiji s pomočjo DNK identificirali trupla koptskih mučencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2017 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Libiji s pomočjo DNK identificirali trupla koptskih mučencev

Posmrtne ostanke bodo pokopali v Egiptu.

Trupla koptskih mučencev, ki so jih leta 2015 v Libiji obglavili islamski skrajneži, naj bi v naslednjih dneh prepeljali v Kairo. Posmrtne ostanke naj bi pokopali v cerkvi v vasi Al Our v bližini kraja Samalut v egiptovski pokrajini Minya. 21 trupel, najdenih v začetku oktobra v množičnem grobu v mestu Sirte, so identificirali s pomočjo analize DNK.



Svojce »libijskih mučencev« so z inštituta za sodno medicino povabili v Kairo, da so pristojnim organom v Minyi izročili vzorce DNK umorjenih sorodnikov in s tem omogočili identifikacijo posmrtnih ostankov. Družine mučencev so s postopkom zadovoljne, saj bodo zdaj končno lahko pokopale svoje bližnje v svetišču v Al Ouru, poimenovanem po koptskih mučencih.

V začetku letošnjega oktobra so egiptovske oblasti potrdile najdbo trupel skupno 21 kristjanov, med njimi dvajset mladih egiptovskih koptov in enega Afričana iz Gane. Video posnetek umora skupine mož, ki so več let delali v Libiji, so islamski skrajneži objavili na svojih spletnih straneh februarja 2015. Že teden dni po objavi posnetka je koptski pravoslavni patriarh papež Tavadros II. 21 žrtev krvavega pokola zapisal v koptski sinaksarij, ki v vzhodni Cerkvi igra vlogo Rimskega martirologija, postopek pa je soroden kanonizaciji v rimski Cerkvi. Praznik koptskih mučencev po cerkvenem koledarju obhajajo 15. februarja.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh