Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Libiji našli trupla koptskih mučencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 10. 2017 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Libiji našli trupla koptskih mučencev

Odkrit množični grob 21 Egipčanov, ki so jih 2015 umorili islamski skrajneži.

Libijsko državno tožilstvo je potrdilo najdbo posmrtnih ostankov 21 koptskih kristjanov, ki so jih leta 2015 na obali mesta Sirte umorili islamski skrajneži. Po navedbah egiptovskih medijev so bila trupla najdena na mestnem obrobju, pokojni pa so imeli na hrbtu zvezane roke in so bili oblečeni v oranžna zaporniška oblačila, kakršna je bilo videti tudi na video posnetku usmrtitve, ki so ga po svetovnem spletu razširili islamski teroristi. Kot so sporočili, se je že začela identifikacija žrtev z analizo DNK.



Libijski državni tožilec Al Sadiq al-Sour je že na tiskovni konferenci konec letošnjega septembra sporočil, da so na obrobju mesta Sirte našli množični grob, v katerem naj bi bili posmrtni ostanki 21 obglavljenih koptskih kristjanov. Kraj pokopa je nakazal zapornik, obtožen sodelovanja z islamskimi teroristi. Al Sadiq al-Sour je še dejal, da je bil aretiran tudi snemalec grozljivega video posnetka o množičnem umoru 21 mladih Egipčanov.

Egiptovske mučence – delovne migrante, ki so že več let delali v Libiji – so januarja 2015 ugrabili pripadniki »Islamske države«. Islamski spletni portali so video posnetek umora mladih koptov, ki so se do zadnjega upirali spreobrnjenju v islam, da bi rešili svoja življenja, objavili 15. februarja 2015. Kmalu po nasilnem dejanju je koptski pravoslavni papež patriarh Tavadros II. 21 koptskih kristjanov vnesel v »sinaksarij«, seznam svetnikov koptske Cerkve, praznik mučencev pa obhajajo 15. septembra.

Po najdbi množičnega groba zagovorniki človekovih pravic zahtevajo nadaljnje ukrepe. Domnevni morilci, teroristi »Islamske države«, morajo po njihovem mnenju odgovarjati za svoja dejanja.

Posmrtne ostanke mladih Egipčanov trenutno preiskujejo na sodni medicini v libijskem mestu Misrata, po končanem postopku pa naj bi jih izročili svojcem pokojnih.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh