Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje Anine nedelje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 07. 2014 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje Anine nedelje

Praznovanje Anine nedelje

Sveta Ana je Marijina mati, njeno ime pa pomeni milino.

26. julija godujeta sveta Ana in Joahim.


Takole je Ano Samotretjo naslikal Leonardo Da Vinci. Foto: splet

O Mariji in njenem češčenju je bilo že veliko napisanega, malokrat pa se ob njej omenja tudi njene starše, Ano in Joahima. Izhajala sta iz kraljevega Davidovega rodu, iz katerega naj bi izšel obljubljeni Mesija. Zelo sta si želela otrok, še posebej sina, vendar jih dolgo nista mogla imeti. Ana je molila proti Bogu, da bi jo osrečil z moškim potomcem, ki ga bo vzgajala v krščanski veri in ga posvetila v templju, kar sta tudi storila. Bog je poslal angela, ki je Joahima in Marijo potolažil in jima obljubil naraščaj, vendar ne sina, temveč hčerko Marijo, ki bo veselje vsemu človeštvu. Ana je poljubila svojega moža Joahima in tako je bila spočeta Marija, brez izvirnega greha. Ana in Joahim sta jo peljala v tempeljski zavod za dekleta.

Češčenje svete Ane se je začelo šele v 12. stoletju, leta 1584 pa je Gregor XIII. zapovedal njen god. Širjenje praznovanja njenega goda se je razširilo prek likovne umetnosti. Ana je velikokrat upodobljena kot »samotretja«: objema svojo hčer Marijo, ta pa svojega sina, Jezusa Kristusa.

Anino ime pomeni milino in je eno najpriljubljenejših imen v slovenski literaturi in seveda med Slovenkami.

K njej se zatekajo predvsem dekleta, ki prosijo za dobrega soproga, in poročene žene – te molijo za svoje otroke in srečen porod. Njen dan je torek, saj se je na torek rodila in umrla. Ženske so tako molile devet torkov po binkoštih. Sicer je sveta Ana tudi zavetnica proti nevihtam, ker pa goduje v sušnem obdobju, so včasih dežju konec julija pravili svete Ane dota. Priporočali so se ji tudi obrtniki, še zlasti rudarji. V Idriji so si na dan svete Ane vzeli prosto. Ana in Joahim pa sta skupaj zavetnika zakoncev.

V naših krajih so Ano imeli tudi za priprošnjico za mirno zadnjo uro, zato so ji posvečali pokopališke cerkve in kapelice. Sicer je v Sloveniji njej posvečenih več kot 70 župnijskih in podružničnih cerkev, v katerih bodo ta konec tedna počastili svojo zavetnico. Spodaj si lahko preberete, kje se lahko priporočite sveti Ani. Poleg mašnih slovesnosti se lahko odpravite tudi na katero od Aninih romarskih poti.



Sveta Ana in Joahim sta skupaj zavetnika zakoncev. Foto: Tatjana Splichal

Sobota:

Škofja Loka: maše; ob 8h. bosta maševala zlatomašnik br. Rafael Jenko in srebrnomašnik br. Štefan Kožuh, ob 11h pa bo slovesno somaševanje kapucinov vodil br. Štefan Kožuh, ki letos obhaja 25-letnico duhovništva. Večerno slovesnost bomo sklenili s pétimi litanijami Matere Božje in evharističnim blagoslovom ter prijateljskim druženjem na samostanskem vrtu. Ves čas bo priložnost za spoved.

Sv. Ana na Vrheh nad Teharji: ob 10h mašuje Stanko Gajšek, ob 19h pa so k maši posebej vabljene družine, maševal bo Miha Herman

Fram: procesija in blagoslov

Nedelja:

Sv. Ana na Vrheh nad Teharji: ob 10h pred cerkvijo mašo daroval p. Ernest Benko. V cerkvi bo priložnost za spoved.

Čreta pri Vranskem: ob 10.30 bo pri podružnični cerkvi sv. Katarine maša, nato bo procesija z Najsvetejšim do cerkve Matere božje. Bogoslužje bo ob somaševanju domačega župnika Jožeta Turineka vodil biseromašnik Vlado Rutar. Na ta dan župnijska Karitas Vransko prireja tudi bogat srečelov. Prodaja srečk bo pred in po slovesnosti. Dobitki se bodo nahajali pri Marijini cerkvi. Izkupiček bo namenjen družinam v stiski.

Sv. Jošt nad Kranjem: ob 10h maša v cerkvi sv. Jošta

Brezovica pri Trebelnem: ob 10h: maša in blagoslov

Batuje: dopoldne maša, popoldne pa otroški program

Druge božje poti:

- Cirkulane: cerkvica svete Ane na hribu Veliki vrh pri sveti Barbari

- romarska pot svete Ane v Vidovščih pri Metliki

- romarska pot svete Ane na Mali gori nad Ribnico na Dolenjskem

- Slovenske Konjice: podružnična cerkev svete Ane

- Tunjice: cerkev sv. Ane na Vinskem vrhu

- Boreča: podružnična cerkev svete Ane

- Podpeč: podružnična cerkev svete Ane

- Šentjošt nad Horjulom: Cerkev sv. Ane v Butajnovi




Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh